Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pogledajte gdje u Hrvatskoj žive najobrazovaniji, a gdje je najviše neobrazovanih

Institut sinergije znanosti i društva analizirao je mape prema podacima iz popisa stanovništva 2011.
09. siječnja 2014. u 09:21 79 komentara 152244 prikaza
trg
Pogledajte galeriju 1/8

U Hrvatskoj je, prema posljednjem popisu stanovništva, 27,4 posto stanovnika starijih od 19 godina koji imaju završenu tek osnovnu školu ili čak ni to. Podaci su to iz posljednjeg popisa stanovništva koji je održan 2011. godine.

Institut sinergije znanosti i društva analizirao je te podatke i izradio mape rasprostranjenosti stanovnika s pojedinim stupnjevima obrazovanja u hrvatskim regijama. Mape možete pogledati u našoj galeriji i na stranicama ISZD-a, a na interaktivnoj mapi možete micanjem miša preko općina i gradova promatrati njihovu obrazovnu strukturu i unutar dobnih grupa stanovnika.

Najviše sa SSS-om

Podaci pokazuju da je srednjoškolsko obrazovanje jedini obrazovni stupanj relativno ravnomjerno raspoređen po Hrvatskoj, što je i očekivano jer najveći dio građana ima upravo ovaj stupanj obrazovanja.

U Hrvatskoj je 54,8 posto stanovništva starijeg od 19 godina sa završenom srednjom školom.

Tri se hrvatske županije – Istra, Primorje i Grad Zagreb – od ostalih razlikuju po znatno višim udjelima visokoobrazovanih i manjem broju niže obrazovanih starijih od 19 godina.

Koliko je trenutačnih 18,4% visokoobrazovanih neravnomjerno raspoređeno, uviđamo na primjeru nekih dijelova Ličko-senjske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, čija neka područja visokoobrazovani stanovnici uopće ne nastanjuju, objasnila je dr. Dunja Potočnik koja je radila na analizi.

Doktorati u Zagrebu, Istri i Primorju

Kaže kako se najdramatičnija razlika u prebivalištima građana određenog obrazovanja pokazuje u slučaju osoba s doktoratom, koje najvećim dijelom žive u Gradu Zagrebu, Istri i Primorju te priobalnom dijelu uzduž cijele linije Hrvatske, uz nekoliko izdvojenih područja na sjeveru i istoku Hrvatske.

Problem je, smatra dr. Potočnik, da ovako izražajne razlike u obrazovnim resursima hrvatskih regija neupitno utječu i na trenutačnu i na buduću gospodarsku situaciju, posebice kada se uzme u obzir da se može očekivati daljnja depopulacija udaljenih i ruralnih krajeva i odlazak (ili nevraćanje nakon završetka studija) visokoobrazovanog stanovništva.

– No, to nije jedini problem s kojim se Hrvatska suočava kada je o obrazovnoj strukturi riječ. Već dulje vrijeme upućeni smo u rezultate PISA istraživanja koji periodički testira primijenjeno znanje („pismenost“) 15-godišnjaka u zemljama OECD-a i po kojima su mladi Hrvati pri dnu ljestvice po matematičkoj i čitalačkoj pismenosti. Ovakva situacija ne pruža perspektive razvoja kojim bi Hrvatska stekla komparativne prednosti pred drugim europskim zemljama, za kojima znatno zaostaje po broju visokoobrazovanih. Trenutačno je europski prosjek 30%, a do 2020. planira se postizanje rezultata 40% visokoobrazovanih na europskoj razini, upozorava dr. Potočnik.

Treba uzeti u obzir kako je kod nas prisutna i inflacija diploma iz humanističkih i društvenih smjerova, na kojima je broj upisanih studenata u posljednjih desetak godina porastao za oko 80%, dok su se druge discipline kretale u okviru minus 20 do plus 20 posto.

Demografija karta otkriva Pogledajte gdje u Hrvatskoj žive stari, a gdje mladi

– S obzirom na karakter hrvatske privrede, ne smije se izgubiti iz vida da su apsorpcijske sposobnosti tržišta za visokoobrazovanima relativno niske u sadašnjem trenutku, a da s druge strane nedostaje kvalitetnog kadra srednje stručne spreme u području obrta. Stoga, ako želimo društvo boljih šansi i ekonomskog rasta, potrebne su dublje strukturne promjene koje će dovesti do kvalitetnijeg obrazovanja i boljih obrazovnih šansi za sve te ujednačene ponude obrazovnog sustava i potreba tržišta rada – zaključuje dr. Potočnik.

>>Ideje koje bi u 2014. mogle promijeniti Hrvatsku bude li vlast dovoljno hrabra

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • apolon:

  Zato ćemo tek sada donijeti konačni sud: lijepo je mahati stečenom diplomom ali ta ista diploma mora biti potvrđena u praksi u suprotnom ona -malo ili nimalo ne vrijedi! ... prikaži još!i nimalo ne vrijedi!

 • Avatar prof.baltazar
  prof.baltazar:

  Ovo su fantastični rezultati kad se uzme u obzir koliko se kovanica ulaže u obrazovanje. S obzirom da je ovih dana aktualno pitanje putnih troškova učitelja u osnovnoj i srednjoj školi moram se dotaknuti visine plaće VSS kadra u školama ... prikaži još! koje je ispod državnog prosjeka. E sad tko želi u budućnosti studirati i raditi u školi neka razmisli želi li biti toliko glup. Ne vrijeđam sadašnji kadar u školama ali mislim da bi bilo logično pomisliti kako se moraš osjećati glupo jer radiš u školi. A onda liječnici koji štrajkaju već tko zna koliko bi se trebali zapitati da li mogu više zaraditi u civiliziranijim državama za godine i godine života koje su utrošili u studij medicine. Jer nama liječnici ne trebaju već vračevi. Već sada veliki broj Hrvata ne štedi kune za razno razne vidovnjake pa što će nam liječnici. Ova tablica koju je napravio institut je besmislena u našem sustavu feudalizama gdje imamo kmetove koji rade kako bi održali sustav političke aristokracije novonastalih kraljeva, knezova, plemića i lihvara. Kmet je kmet imao VSS, VŠS, SSS ili uopće nema osnovnu školu...

 • Crixus:

  Bitno da oni govore nama kako fali obrazovanih a burze pune mladih ljudi