Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO U NJEMU PIŠE

Europska komisija objavila ugovor s farmaceutskom tvrtkom AstraZeneca

FILE PHOTO: FILE PHOTO: FILE PHOTO: Vials and medical syringe are seen in front of AstraZeneca logo in this illustration
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
29.01.2021.
u 12:51

AstraZeneca prošli je tjedan objavila da neće moći isporučiti količinu doza na koju se obvezala potpisanim ugovorom

Nakon što je britansko-švedska kompanija AstraZeneca prošli tjedan objavila da neće moći isporučiti količinu doza na koju se obvezala potpisanim ugovorom te odbila objaviti ugovor, na što su je pozvali iz Komisije, danas je to učinila sama Komisija.

AstraZeneca obvezala se isporučiti početne doze cjepiva EU bez obzira na druge kupce, stoji u ugovoru. To bi značilo, da bez obzira što farmaceutska tvrtka ima ugovore s Velikom Britanijom koje je ranije sklopila, oni ne smiju ometati niti na bilo koji način utjecati na isporuku europskih doza. 

AstraZeneca ne preuzima nikakvu obvezu, ugovornu ili na bilo koji drugi način, prema bilo kojoj osobi ili trećoj strani u odnosu na početne europske doze, jasno stoji u ugovoru.

Prema ugovoru, u kojem su zatamnjeni dijelovi oko cijene te oko termina isporuke, cjepivo bi – kako sad inzistira Europska komisija – trebalo dolaziti i iz proizvodnih pogona i u Velikoj Britaniji i općenito izvan EU. AstraZeneca će poduzeti najveći razumni napor da proizvede inicijalne europske doze i dostavi ih u EU centre za distribuciju, kaže se u ugovoru.

>> FOTO Dijelovi ugovora

FILE PHOTO: FILE PHOTO: FILE PHOTO: Vials and medical syringe are seen in front of AstraZeneca logo in this illustration
1/4

AstraZeneca će poduzeti najveći razumni napor da proizvede cjepivo u pogonima u EU, koje će posebno u ovu svrhu uključivati i Veliku Britaniju, a cjepivo može proizvoditi i u pogonima izvan EU ako je potrebno ubrzati isporuku u EU, dodaje se.

U slučaju AstraZenece najveći razumni napor podrazumijeva aktivnosti i stupanj napora koje je tvrtka slične veličine s infrastrukturom slične veličine i sličnim resursima kao AstraZeneca poduzela ili koristila u razvoju i proizvodnji  s obzirom na hitnu potrebu cjepiva za okončanje globalne pandemije koja rezultira ozbiljnim pitanjima javnog zdravstva, ograničenjem osobnih sloboda i ekonomskim utjecajem u cijelom svijetu, ali uzimajući u obzir djelotvornost i sigurnost

Cijeli ugovor možete pogledati ovdje.

VIDEO Predsjednik Milanović cijepio se protiv koronavirusa: "Ljudi, cijepite se. To je bolje nego razboljeti se!"

Ključne riječi

Komentara 8

DA
DarthVader
20:25 29.01.2021.

Gospodo, AstraZeneca je pravo apsolutno u pravu. To je razlog zasto EU neide na sud. Clanice EU-a su zasrale situaciju jer su se htjeli pokazati bojim pokerasima. Ali po obicaju je EU teska banana ispao. To je cijela istina.

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
14:07 29.01.2021.

Stranica 11 ugovora, točka 5.4. To je ključni dio prevare proizvođača koji je uzeo i novac za razvoj unaprijed, nije garantirao da će vakcina uopće biti djelotvorna i sada kada je izgleda djelotvorna po više puta većoj cijeni prodaje onima koji najbolje plate. A EU izgleda nije svjesna kolika je to sramota za enormno plaćene pravnike i stručnjake koji su dozvolili da takav ugovor ide u realizaciju i sada je pod ucjenom proizvođača. Rekao bih HDZ-ova Borg grupa ide uzeti nešto novaca po svijetu pa je možda radila ugovor za EU? Da li je?

SE
Sebastijan989
13:29 29.01.2021.

Ajde što su zatamnjeni iznosi ili termini isporuke...ali je zatamnjeno ono najbitnije, kolike su točno količine ugovorene za koji period, od inicijalne doze nadalje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije