Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza embrija

Europski sud odbacio talijanski zakon o umjetnoj oplodnji

europski sud za ljudska prava,strasbourg
Reuters/PIXSELL
28.08.2012.
u 13:54

"Talijanski su zakoni vezani uz analizu embrija prije usađivanja u maternicu nekoherentni", odlučio je sud u Strasbourgu

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbacio je danas dio talijanskog zakona o umjetnoj oplodnji koji se odnosi na analize embrija prije usađivanja u maternicu. Prema sucima u Strasbourgu koji su se izjasnili glede žalbe talijanskog para Rosette Coste i Waltera Pavana, talijanski su zakoni vezani uz “dijagnozu embrija prije usađivanja u maternicu nekoherentni”.

Par Rosetta Costa i Walter Pavan nosioci su gena za obolijevanje od cistične fibroze i njihovo bi se dijete moglo roditi s tom bolešću. Upravo zbog toga htjeli su "dijete iz epruvete" kako bi bilo zdravo. No, talijanski zakon o umjetnoj oplodnji, jedan od najstrožih u Europi, zabranjuje analizu stanja embrija prije njegova usađivanja u maternicu. Zabrana analize embrija prije usađivanja u maternicu, među europskim zemljama, predviđena je osim u Italiji još jedino u Austriji i Švicarskoj.

Par je 2006. dobio dijete s cističnom fibrozom i tada je doznao za svoju bolest. Četiri godine poslije žena je ponovno zatrudnjela, njezin je fetus odmah analiziran i ustanovljeno je da boluje od cistične fibroze pa je učinjen terapeutski pobačaj. Talijanski zakon dopušta terapeutski pobačaj ako zametak ima cističnu fibrozu. Sada su zatražili umjetnu oplodnju s time da se analizira embrij prije usađivanja u maternicu.

Na talijanski zakon o umjetnoj oplodnji, koji ne dopušta analizu embrija prije usađivanja u maternicu, Rosetta Costa i Walter Pavan žalili su se sudu u Strasbourgu, koji je uočio zakonsku nekoherentnost. Ako zakon omogućava terapeutski pobačaj zbog cističke fibroze, zašto se prije usađivanja u maternicu ne bi mogao analizirati embrij? Ako se u roku od tri mjeseca nitko ne bude žalio na takvu odluku Europskog suda, ona će postati punovažna i embriji iz epruvete moći će se analizirati prije usađivanja u maternicu. Talijanska će država, jer je takvim zakonom o umjetnoj oplodnji prekršila pravo poštovanja privatnog i obiteljskog života, Rosetti Costa i Walteru Pavanu morati platiti 15.000 eura odštete za moralnu štetu te 2500 eura sudskih troškova.

Komentara 4

PA
pancake
15:11 28.08.2012.

zašto bi to zabranili? pa to je u potpunosti razumno.

Avatar Meggi
Meggi
17:23 28.08.2012.

Svi bi se htjeli igrati Boga. Kako bi bilo da sad ubije i to bolesno dijete rođeno 2006.? Po čemu bi to ubojstvo bilo drukčije? Ona misli da će sad živjeti mirnije kad je ubila nerođeno dijete i da će manje trpiti. Upravo suprotno. Vrijeme će joj pokazati.

JM
Jean-Michel_Nicolier
17:42 28.08.2012.

Ovaj primjer samo zorno pokazuje svu izopačenost ideje abortusa. Dakle, napravi se analiza koja pokazuje kolike su šanse da će se netko roditi bolestan. Onda se pogledaju rezultati pa zatim ponosni budući roditelji dižu palac gore ili dolje kao Julije Cezar gladijatoru. Krajnje bolesno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije