Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Europski parlament pozvao na što brži ulazak Hrvatske, Rumunjske i Bugarske u Schengen

U prijedlogu rezolucije izražava se zabrinutost zbog sadašnje situacije jer su zbog pandemije koronavirusa uvedene kontrole na unutarnjim granicama te se poziva na što brži povratak na normalno funkcioniranje bez unutarnjih kontrola.
05. lipnja 2020. u 11:26 2 komentara 3322 prikaza
Europski parlament
Foto: Reuters/PIXSELL

Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta pozvao je zemlje članice EU da poduzmu potrebne korake za primanje Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor te na brzi povratak na normalno funkcioniranje kako bi se osigurala sloboda kretanja i podupro gospodarski oporavak.

Andrej Plenković i Angela Merkel međunarodni položaj RH Ostala su nam tri cilja: ulazak u Schengen, eurozonu i OECD

Europski parlament "poziva Vijeće i države članice da pojačaju svoje napore kako bi se dovršila integracija šengenskog prostora na sve zemlje članice", kaže se u prijedlogu rezolucije koju je Odbor za građanske slobode izglasao u četvrtak navečer.

Za rezoluciju o situaciji u šengenskom prostoru nakon pandemije COVID-19  glasalo je 53 članova Odbora, šest je bilo protiv i šest suzdržanih. Očekuje se da će se o ovom prijedlogu glasati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava od 17. do 19. lipnja.

Europska komisija je 22. listopada prošle godine ocijenila da Hrvatska ispunjava potrebne kriterije za ulazak u šengenski prostor i pozvala Vijeće EU da Hrvatsku uključi u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola. 

Vijeće EU, odnosno države članice, još nisu imale na dnevnom redu evaluaciju Komisije o hrvatskoj spremnosti za ulazak u šengenski prostor. Za odluku o primanju potrebna je suglasnost svih zemalja članica, dok Europski parlament o tome donosi mišljenje.

Bugarska i Rumunjska još od 2011. imaju pozitivnu evaluaciju Europske komisije, ali unatoč tome nisu dio šengenskog prostora jer nema suglasnosti svih zemalja članica.

Zoran Milanović i Borut Pahor SUSRET PREDSJEDNIKA Pitanje granice i dalje ostaje uvjet za ulazak Hrvatske u Schengen

U prijedlogu rezolucije izražava se spremnost Parlamenta da izradi mišljenje o punoj provedbi šengenskog zakonodavstva u Hrvatskoj čim to Vijeće zatraži.

Sve zemlje članice EU istodobno su i članice šengenskog prostora, osim Hrvatske, Bugarske i Rumunjske te Cipra, koji to ne može jer ne kontrolira cijeli svoj teritorij i Irske, koja to ne želi jer bi morala uspostaviti granične kontrole sa Sjevernom Irskom. Dijelom šengenskog prostora su i četiri zemlje koje nisu članice EU: Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn.

U prijedlogu rezolucije izražava se zabrinutost zbog sadašnje situacije jer su zbog pandemije koronavirusa uvedene kontrole na unutarnjim granicama te se poziva na što brži povratak na normalno funkcioniranje bez unutarnjih kontrola.

"Brzi i koordinirani povratak na puno funkcioniranje šengenskog prostora od najveće je važnosti za očuvanje slobode kretanja, jednog od glavnih postignuća europskih integracija te za osiguranje gospodarskog oporavka nakon pandemije", kaže se u prijedlogu rezolucije.

U tekstu se pozivaju zemlje članice da smanjuju ograničenja kretanja u onoj mjeri u kojoj se ublažavaju ograničenja uvedena radi suzbijanja pandemije. Ističe se da bi regionalni pristup bio primjereniji od kontrola na granicama država članica te da bi se kontrole mogle ukinuti u susjednim regijama u kojima se zdravstvena situacija popravila na usporediv način.

SCHENGENSKA ZONA Miro Cerar: U interesu Slovenije je ulazak Hrvatske u Schengensku zonu

Također se pozivaju zemlje članice da što prije započnu raspravu o uspostavi plana za oporavak šengenskog prostora kako bi se spriječilo da privremene granične kontrole ne postanu polutrajne. Plan za oporavak trebao bi predvidjeti i mjere za mogući drugi val pandemije.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Avatar neidemdalje
    neidemdalje:

    ne treba hvala dobro nam je i ovako... još da pogasite svjetla u eu...bilo bi super...

  • dobarsavjet:

    Pogledajte okoliš Ministarstva poljoprivrede predsjedateljice EU-a biti će vam dosta, ali zato su prepametni i nemogu naći nekoga da to pokosi i malo uljudi, tako sto se niti na selu nevidi a hvalimo se metropolom.