Naslovnica Vijesti Svijet

Europski napori protiv plastičnog otpada u oceanima daju rezultata

Nekoliko europskih zemalja, uključujući Irsku, Dansku, Francusku i Britaniju, uvele su 2003. porez na plastične vrećice, što je dovelo do velikog smanjenja njihove upotrebe
05. travnja 2018. u 22:43 4 komentara 473 prikaza
plastična vrećica
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Broj plastičnih vrećica u moru oko Britanije značajno se smanjio od 2010. kada su europske vlade počele uvoditi mjere protiv njihove upotrebe, objavili su u četvrtak znanstvenici.

ronjenje Veliki problem Ronio u blizini poznatog turističkog odredišta pa snimio zastrašujući prizor

Postotak ribarskih mreža koje su iz Sjevernog mora izvukle barem jednu vrećicu više je nego dvostruko manji i sada iznosi 16 posto, utvrdili su stručnjaci iz Britanije i Nizozemske.

Prije 2010. taj je postotak bio 40 posto, kaže se u studiji koja je trajala 25 godina.

Nekoliko europskih zemalja, uključujući Irsku, Dansku, Francusku i Britaniju, uvele su 2003. porez na plastične vrećice, što je dovelo do velikog smanjenja njihove upotrebe.

Podaci UN-a govore da osam milijuna tona plastike - boca, vrećica i ostalog otpada završi u oceanima svake godine, što dovodi do uginuća morskih životinja i ugrožavanja zdravlja ljudi.

Znanstvenici su stoga pozvali na oštriju borbu protiv plastičnog otpada, a u prosincu prošle godine gotovo 200 država se dogovorilo oko smanjenja zagađivanja oceana.

"Mjere svih tih država dovele su do toga da se koristi manje vrećica i da ih manje završava u moru. Budemo li više razmišljali o plastici, posebno onoj koju koristimo u svakodnevnom životu, možemo učiniti jako puno", rekao je suautor studije Thomas Maes.

Afera kontejneri Gdje završavaju metal i plastika iz spremnika za odvojeni otpad Djeca dječjeg vrtića Bukovac uče o recikliranju i čuvanju prirode Mala škola razvrstavanja otpada Recikliramo papir, od tetrapaka radimo ježa, a od starog kreveta binu kit Zagađenje Znanstvenici upozoravaju: Mikroplastika ugrožava oceanske divove
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Majstor Ivo
  Majstor Ivo:

  Europski napori protiv plastičnog otpada u oceanima daju rezultata ali protiv balkanskog lopovluka i domoljubne hendikepiranosti nikako.

 • Deleted user:

  Ma daj! A to je razlog zašto više ne mogu kupiti čak ni uvozne vode i mineralne vode u staklenoj ambalaži, nego svi sve trpaju u plastično smeće? Super trend u ekološkom razmišljanju. To ljude zaista inspirira. O higjensko odgojnim ... prikaži još!im navikama da ne govorimo.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  gdje dobivate vrećice od najtanje plastike? u kojim dućanima? zašto kupujete mlijeko u tetrapaku i pet bocama, umjesto da od lokalnih farmera u staklenkama uzimate? zašto svaki krumpir zamatate u posebnu vrećicu, foliju? zašto tolko ambalaže za jednokratnu uporabu koristite ... prikaži još! i uzimate robu koja je u nekom pakiranju, gdje je puno otpada? ljudi, zašto radite tolko otpada? pogledajte svinju, ona je sirota zatvorena u 4 kvadrata cijeli život koji traje do godinu dana, i ima uredno mjesto gdje spava, gdje piša i izmet ostavlja, i gdje jede. i to svinja, koja nema prilike socijalizirati se sa drugim svinjama vani, izmijeniti neke novine i tehnike, već sve nagonski radi, a čovjek, navodno jedina svjesna i razumna vrsta (naglasiti ću, životinjska vrsta), to nema, već otpad gomila gdje mu je zgodno, pod nos, noge, susjedu, sve je puno otpada.