Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Europska komisija: Stiže 50 milijuna doza BioNTech/Pfizerova cjepiva

S tim ubrzanjem isporuke, BioNTech/Pfizer će u drugom tromjesječju isporučiti ukupno 250 miljuna doza cjepiva.  Tih 50 milijuna doza bit će raspoređeno zemljama članicama razmjerno broju stanovnika.
14. travnja 2021. u 15:13 1 komentara 824 prikaza
Ursula von der Leyen
Foto: REUTERS
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je u srijedu da je s BioNTech/Pfizerom postignut dogovor o isporuci 50 milijuna doza cjepiva u drugom tromjesečju te najavila početak pregovora za treći ugovor o nabavi 1,8 milijardi doza od toga proizvođača za sljedeće dvije godine.

Sjednica Sabora nastavljena raspravom o sažetku nacrta Nacionalnog plana oporavka OBRANA BIVŠE TAJNICE Pupovac uzvratio Škori na njegove kritike: Podsjetio ga da je i on dobio rješenje od Spomenke Đurić

 “Zadovoljstvo mi je objaviti da smo postigli dogovor s BioNTech/Pfizerom o ubrzanju isporuke 50 milijuna doza, koje će biti isporučene u drugom tromjesečju, umjesto u četvrtom”, izjavila je von der Leyen.

 Dodala je da će isporuka tih 50 milijuna doza cjepiva započeti ovaj mjesec. S tim ubrzanjem isporuke, BioNTech/Pfizer će u drugom tromjesečju isporučiti ukupno 250 milijuna doza cjepiva.  Tih 50 milijuna doza bit će raspoređeno zemljama članicama razmjerno broju stanovnika.

 Von der Leyen je potvrdila da će se Komisija ubuduće oslanjati na cjepiva na bazi glasničke RNA, “novu tehnologiju koja je dokazala svoju vrijednost”.

 “Sada ulazimo u pregovore s BioNTechom/Pfizerom o trećem ugovoru. Tim ugovorom se predviđa nabava 1,8 milijardi doza za razdoblje 2021-2023.”, rekla je predsjednica Komisije.

 Nešto ranije, njemački zastupnik u Europskom parlamentu Peter Liese objavio je da Komisija neće više kupovati vektorska cjepiva koja proizvode AstraZeneca i Johnson&Johnson nego će se ubuduće oslanjati cjepiva na bazi glasničke RNA (mRNA), koje proizvodi BioNTech/Pfizer, Moderna i CureVac.

Sučeljavanje kandidata za zagrebačkog gradonačelnika BITKA ZA ZAGREB Burno sučeljavanje Klisovića, Tomaševića i Filipovića. Pogledajte što je sve izrečeno

 Predsjednica Komisije rekla je da je do sada Europskoj uniji isporučeno ukupno 126 milijuna doza cjepiva i da je 100 milijuna doza već primijenjeno,  a 27 milijuna ljudi primilo je dvije doze cjepiva.

 “Što prije dostignemo naš cilj o cijepljenju 70 posto odraslog stanovništva u Europskoj uniji, imamo veće izglede za obuzdavanje virusa”, kaže predsjednica Komisije.

S tim ubrzanjem isporuke, BioNTech/Pfizer će u drugom tromjesječju isporučiti ukupno 250 miljuna doza cjepiva.  Tih 50 milijuna doza bit će raspoređeno zemljama članicama razmjerno broju stanovnika.

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja