Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRATILI NAM ZA TERAN

Europska komisija priznala Sloveniji pravo na slavonski kulen i varaždinsko zelje

'15.09.2011.Vinkovci-Dodjeljena priznanja za najbolji slavonski kulen i vocnu rakiju. Ova natjecanja se u sklopu Vinkovackih jeseni tradicionalno organiziraju dugi niz godina. Photo: Goran Ferbezar/PI
Foto: 'Goran Ferbezar/Pixsell'
06.10.2017.
u 22:50

Odluka Europske komisije znači da će i slovenski proizvođači slavonski kulen moći proizvoditi još pet godina, a slovensko sjeme varaždinskog zelja moći će stavljati na tržište bez vremenskog ograničenja.

Europska komisija prihvatila je slovenski prigovor u hrvatskom postupku registracije varaždinskog zelja i slavonskog kulena kao autohtonih hrvatskih proizvoda na razini Europske unije, izvijestila je Slovenska tiskovna agencija, pozivajući se na neimenovane izvore slovenskog ministarstva poljoprivrede.

Odluka Europske komisije, koja će stupiti na snagu objavom u službenom listu EU, podrazumijeva da će i slovenski proizvođači slavonski kulen moći proizvoditi još pet godina, a slovensko sjeme varaždinskog zelja, i to pod nazivom varaždinsko 2 i varaždinsko 3, moći će stavljati na tržište bez vremenskog ograničenja.

Slovenska strana nije se protivila hrvatskoj zaštiti slavonskog kulena i varaždinskog zelja, ali je u postupku inzistirala na zaštiti svojih proizvođača, na sličan način na koji je i Hrvatska zaštitila istarske proizvođače terana, i to godinama nakon što je Slovenija zaštitila autohtonost svog terana. 

Slovenska strana također se pozvala na činjenicu da ove proizvode – slavonski kulen i varaždinsko zelje – proizvode i slovenski proizvođači po svojoj recepturi, smatrajući da bi proizvođačima koji prodaju varaždinsko zelje za kiseljenje podrijetlom iz Slovenije te mesoprerađivačima koji proizvode kulen trebalo osigurati prijelazno razdoblje za prilagodbu na europsku zaštitu tih artikala. Hrvatska se tome protivila.

Kako se dvije strane nisu uspjele dogovoriti, Europska komisija morala je donijeti konačnu odluku i presuditi čiji su argumenti jači, i to nakon što je ovo pitanje razmatrano na odboru za politiku kvalitete poljoprivrednih proizvoda u Bruxellesu, koji okuplja članove iz svih članica EU. 

Komentara 55

AN
ante92
23:32 06.10.2017.

Ista stvar vrijedi i obrnuto pa mi još neko vrijeme možemo proizvoditi Kranjske kobasice. No big deal.

SS
sokac sa drave
07:22 07.10.2017.

A kada napisem da drzavu nemogu voditi krkani sa kupljenim diplomama onda mi nabijaju minuse da pocrvenim od srama.

BO
boris
09:13 07.10.2017.

bez ulaska u prepiraanja, ali slovenska proizvodnja je jako dobra

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije