Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska pobjeda

Europska komisija presudila: Teran je i hrvatski, a ne samo slovenski

11.09.2015., Buje - U Istri zapocela berba u vinogradima. Suncani buroviti dan idealan za berbu ili kako u Istri vinari kazu trganje  grozdja izmamio je u vinograde poznatog vinara Gianfranca Kozlovica sa suprugom  Antonellom da uz pomoc prijatelja zasuku
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
26.02.2017.
u 08:03

T. Tolušić: Smatram da EK nije mogao ignorirati velik broj povijesnih i tehničkih dokaza temeljem kojih se odobrava daljnja proizvodnja

Unatoč prosvjedima iz Slovenije, Europska komisija prihvatila je delegirani akt kojim se vinarima iz Istre priznaje pravo da svoje vino koje proizvode iz grožđa sorte teran prodaju pod nazivom “Hrvatska Istra – teran”. Vijest je objavila Slovenska tiskovna agencija (STA) koja je u posjedu nacrta te odluke te koja će, prema njihovu pisanju, biti objavljena početkom sljedećeg tjedna, a neki slovenski mediji javljaju da će to biti već u ponedjeljak.

Ishod bio izvjestan

– Delegirani akt još nije usvojen i nalazi se u uobičajenoj proceduri usvajanja, nakon čega će biti objavljen u Službenom listu EU. Međutim, drago mi je da smo Europsku komisiju uvjerili da hrvatski vinari imaju legitimno pravo proizvoditi i tržiti vino uz oznaku sorte teran unutar zaštićene oznake izvornosti – Hrvatska Istra, sukladno postojećim pravilima EU. Smatram da EK nije mogao ignorirati veliki broj povijesnih i tehničkih dokaza temeljem kojih se hrvatskim vinarima dopušta nastavak proizvodnje vina sorte teran, kao i desetljećima do sada – rekao nam je ministar poljoprivede Tomislav Tolušić.

Kako dalje navodi slovenska agencija, delegiranim se aktom za to istarsko vino prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije koje je ta zemlja zaštitila oznakom geografskog podrijetla, ali se u aktu navode specifični i detaljni zahtjevi koje će hrvatski vinari pri prodaji tog vina morati poštovati. Na naljepnicama i oznakama Hrvatska Istra – teran oba će dijela naziva za hrvatsko vino što ga je predložila Europska komisija morati biti u istom vidnom polju, s time da će riječ “teran” biti ispisana manjim slovima nego prvi dio naziva (Hrvatska Istra).

Slovenija se već dulje vrijeme protivi kompromisu o teranu s Hrvatskom. Iako su oba vina, i ona proizvedena u Istri i na slovenskom Krasu, vrlo slična i tradicionalna. Razlika je što ga u Sloveniji rade od grožđa sorte refošk, a u Istri od grožđa sorte teran na površini od oko 300 ha. Oko tog spornog pitanja posljednjih je mjeseci slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan oštro istupao. On i još neki slovenski dužnosnici i proizvođači terana navodili su da je Europska komisija popustila Hrvatskoj na štetu Slovenije, da je postupak donošenja delegiranog akta bio netransparentan, da sumnjaju kako je prijedlog Hrvatske pripremljen ispod stola uz pomoć jakog lobiranja te da ga treba zaustaviti ili postupak prekinuti.

Slovenci zaštitili sortu

Židan je najavljivao i moguću tužbu protiv Europske komisije kod suda EU u Luxembourgu bude li delegirani akt usvojen. Isto je ponovio i prošli tjedan, zato što smatra da se prijedlogom delegiranog akta za hrvatski teran krše europska pravila i pravna stečevina. Inače, prema najavama, sljedeći tjedan su se slovenski proizvođači terana trebali sastati u Bruxellesu s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom, a kako bi im na traženi zahtjev Europska komisija izložila dokumentaciju o komunikaciji s Hrvatskom.

Problem zbog terana nastao je jer je Slovenija, prije ulaska naše zemlje u Europsku uniju, zaštitila svoj teran oznakom porijekla i nakon našeg ulaska više nije htjela prihvatiti činjenicu da se teran proizvodi i u Istri. No hrvatska je strana uvjerila Europsku komisiju da je Slovenija geografskom oznakom podrijetla zapravo zaštitila sortu teran, što nije dopušteno. Tim više što se slovenski teran proizvodi od grožđa sorte refošk, a istarski od sorte teran.

>> EK donijela delegirani akt o teranu, unatoč protivljenju Slovenije

Komentara 5

ST
stomugromova
08:58 26.02.2017.

Slovenci su trebali imati pravo na ime Refošk,a Hrvatska na Teran.

Avatar punkufer
punkufer
13:57 26.02.2017.

To zovemo pobjedom? To što nam je neki birokrat u Belgiji odobrio da hrvatsko vino zovemo hrvatskim imenom?

Avatar mrTrobec
mrTrobec
10:56 27.02.2017.

Veliki uspjeh Hrvatske gdje se je vino pocelo delati iz grozdja prije 30 godina a u Zagorju prije 15

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije