Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICA RATA

Europska komisija otkrila detalje svojeg energetskog plana: 'Rusija je nepouzdan dobavljač plina'

Compressor station of Dutch gas company Gasonie in Embsen
Foto: Fabian Bimmer/REUTERS
1/2
03.05.2022.
u 18:40

Dugoročno pak, ističe Simson, treba raditi na zamjeni plina obnovljivim izvorima energije.

Europska će komisija kasnije ovoga mjeseca predstaviti plan zamjene dvije trećine ruskog plina do kraja godine, najavila je u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta povjerenica EK-a za energiju Kadri Simson, dodavši kako se Rusija pokazala kao nepouzdan dobavljač plina.

„Predstavit ćemo plan kako zamijeniti do kraja godine dvije trećine ruskog plina, a do kraja desetljeća postati skroz neovisni o ruskom plinu“, kazala je Simson.

Plan je trećinu ruskog plina zamijeniti alternativnim dobavljačima plina, dok će se jedna trećina „moći zamijeniti“ alternativnim izvorima energije.

VIDEO: Rusija planira službeno objaviti rat Ukrajini?

Dopuna kapaciteta za podzemno skladištenje barem do 80 posto ukupnog kapaciteta, jedna je od mjera koju Komisija predlaže za amortiziranje rasta cijena u sljedećoj ogrjevnoj sezoni.

„Ako možemo koristiti struju da izbjegnemo prirodni plin kao izvor energije svakako ćemo morati to raditi“, istaknula je povjerenica za energiju.

Također, više će LNG terminala uskoro biti izgrađeno, što će pomoći u zamjeni ruskog plina. Dugoročno pak, ističe Simson, treba raditi na zamjeni plina obnovljivim izvorima energije.

„Uvoz od partnera koji su pouzdani ne predstavlja prijetnju, ali se treba razviti na način da ne budemo toliko ovisni o drugima“, kazala je.

Rusija nije pouzdan dobavljač, ne znamo kome će sljedećem prekinuti izvoz plina

Prošloga tjedna Gazprom je prekinuo izvoz prirodnog plina Poljskoj i Bugarskoj jer te zemlje nisu htjele plaćati prirodnim plin u rubljama preko Gazprombanke kako je zatražila Rusija, a time je, smatra Simson, Gazprom pokazao da "nije pouzdan" dobavljač jer su Bugarska i Poljska ispunjavale ugovorne obveze plaćanjem u eurima.

VIDEO: Gazprom ispunio prijetnju: Prekinuli smo isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj.

„Mi smo se već pripremali za ovu situaciju. Sada je očito jasno da Gazprom ne možemo smatrati pouzdanim dobavljačem i ne znamo koja će zemlja biti sljedeća na redu“, dodala je Simson.

Prethodne godine Europska je unija četrdesetak posto svojih potreba zadovoljavala uvozom ruskog plina. Pojedine zemlje, poput Finske, Bugarske, Mađarske i Austrije, više od dvije trećine plina uvoze iz Rusije.

Zbog ovisnosti o ruskom plinu Europska unija do sada nije uvela sankcije ruskom plinskom sektoru, a protivljenje tomu je izrazila i najveća europska ekonomija Njemačka.

Simson je kazala da će sankcije ruskom energetskom sektoru uključivati zabranu pristupa novoj tehnologiji i opremu.

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

 

 

 

Komentara 18

PK
Posljednji Komšikanac
19:53 03.05.2022.

Zapravo je istina suprotno. EU je nepouzdan kupac, ali je oholost eurona takva da si umišljaju kako su oni ti koji će dijeliti lekcije a ostatak svijeta će kimati glavom, kako će oni otuđivati tuđu imovinu, a ovi će im besplatno dostavljati energente.

XA
xaron
21:31 03.05.2022.

…zamjeniti plin strujom…Pa odakle če dolaziti ta struja ? Nuklearke se zatvaraju, elektrane na ugalj se zatvaraju…Otvoriti više terminala za LNG…Za svaki novi terminal u EU treba napraviti utovarni terminal u zemljama izvoznicima plina a to su propistili planirati. EUEU računa na US plin, a na Istočnoj obali imaju samo 2 terminala za ukrcaj LNG…tako da ovaj “PLAN” više liči na listu nada EU birokrata. Napomenimo da nada i nije baš neka strategija.

Avatar Cantor
Cantor
20:09 03.05.2022.

Rusija nije nepouzdani nego nepoželjan dobavljač. To je razlika. Ali poslije ovoga bi se začudio da Rusi ne prelome preko koljena i stvarno zavrnu pipu do kraja i to sada a ne onda kada Europi to odgovara. Pa što mogu izgubiti kada će ionako ostati samo bez nepouzdanog kupca koji je otvoreno najavio prekid svake suradnje? Nisu li politička natezanja i sabotaže oko plinovoda sjeverni tok počela puno ranije nego ovo u Ukrajini. Nisu li se Rusi konstantno bunili na podmetanje klipova u svezi puštanja u pogon plinovoda. I svejedno su cielo vrijeme isporučivali plin. Nisu li godinama bili sporovi oko krađe plina od strane Ukrajine. Zar bi se Rusi tako ponašali da ne žele prodati svoju robu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije