Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Europska komisija imenovala je dr. sc. Julija Domca veleposlanikom Europskog klimatskog pakta

Na svečanom online eventu 16. prosinca 2020, Europska Komisija imenovala je prve veleposlanike čija je zadaća informirati, inspirirati i podupirati klimatsku akciju u svojem okruženju i mrežama kroz koje djeluju.
16. prosinca 2020. u 13:30 0 komentara 221 prikaza
Foto: Benedicte Maindiaux
Pogledajte galeriju 1/3

Europska komisija pokrenula je 9. prosinca 2020. Europski klimatski pakt, krovnu klimatsku platformu na razini cijele EU koja poziva ljude, zajednice i organizacije da sudjeluju u klimatskim akcijama i grade zeleniju Europu. Jedan od veleposlanika Zelenog pakta kojeg su imenovali je i dr. sc. Julije Domac. 

VEČERNJI TV Adrović: Imamo nadu da će se obistiniti najave o brzom gospodarskom oporavku

Priopćenje prenosimo u cijelosti. 

"Kao dio europskog Zelenog sporazuma, Klimatski pakt predstavlja prostor za politički dijalog, razmjenu informacija, raspravu i djelovanje u vezi s klimatskom krizom na svim razinama – od najviše politike do sve većeg europskog klimatskog pokreta, navodi se u priopćenju. 

Izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans rekao je: - Europski klimatski pakt okupit će sve koji žele poduzeti mjere za naš planet. Paktom želimo pomoći svima u Europi da poduzmu mjere u svom svakodnevnom životu i pružiti svima priliku da se uključe u zelenu tranziciju i nadahnu jedni druge. Što se tiče borbe protiv klimatskih promjena, svatko može nešto poduzeti i svatko može dati svoj doprinos. 

European Commission Vice President Frans Timmermans delivers a speech during a press conference on the European Green Deal Biodiversity and Farm to Fork Strategies in Brussels | Autor : POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL European Commission Vice President Frans Timmermans delivers a speech during a press conference on the European Green Deal Biodiversity and Farm to Fork Strategies in Brussels European Commission Vice President Frans Timmermans delivers a speech during on joint press conference on The European Green Deal Biodiversity and Farm to Fork Strategies with EU commissioner for Health and EU commissioner for Environment and Oceans, at EU headquarters in Brussels, Belgium May 20, 2020. John Thys/Pool via REUTERS POOL

Komisija je pokrenula Europski zeleni plan prije godinu dana kao radikalnu promjenu Europske unije, drugog najvećeg gospodarstva na svijetu koje treba postati klimatski neutralno do 2050. godine, a europsko društvo u isto vrijeme i zdravije, održivije, naprednije i otpornije. Na ovaj način, Komisija uspostavlja politiku i zakonodavstvo potrebno za sustavne promjene, a rješenja navedena u Zelenom planu mogu uspjeti samo ako su svi uključeni i aktivno daju svoj doprinos.

Na svečanom online eventu 16. prosinca 2020, Europska Komisija imenovala je prve veleposlanike čija je zadaća informirati, inspirirati i podupirati klimatsku akciju u svojem okruženju i mrežama kroz koje djeluju. U programu događanja sudjelovali su i Christian Figueras, izvršna tajnica UNFCCC, Nico Rosberg, nekadašnji svjetski prvak Formule 1, ali i čelnici globalnih divova kao što su Google i UEFA.

IZGUBIO PAMĆENJE Širi se status mladića iz Zagreba, uključila se i policija: 'Došao sam kući krvav, ne sjećam se ničega'

Dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, predsjednik Europskog udruženja regija i gradova FEDARENE, prvi posebni savjetnik Predsjednika RH za energiju i klimu, sigurno je odličan izbor za jednog od prvih veleposlanika Europskog klimatskog pakta.

 - Cijeli svoj radni vijek radim u području čiste energije i za energetsku tranziciju. Imenovanje EU Climate Pact veleposlanikom je potvrda i profesionalno, ali i na osobnoj razini - za dobre rezultate je važno vjerovati u ono što radiš.  Klimatska kriza ugrožava Hrvatsku i vrijednosti koje razvijamo, to je razlog zašto se moramo pokrenuti. Mi sigurno nismo globalni problem u smislu emisije stakleničkih plinova, ali imamo odgovornost biti dobar primjer i partner unutar naše europske obitelji. Hrvatska treba biti zemlja velike klimatske ambicije i kao takva uzor drugim malim državama globalno, a pogotovo u Jugoistočnoj Europi. Kao EU veleposlanik zalagat ću se da se u Hrvatskoj prepoznaju i politički i gospodarski aspekti klimatskih promjena. Smatram da kao društvo imamo i posebnu odgovornost pomoći hrvatskoj industriji da što bezbolnije prođe kroz zelenu tranziciju. Klimatska kriza i zelena tranzicija nije posao za jednog čovjeka ili za jednu političku opciju. Ovo je proces u kojem moramo sudjelovati svi. 

Julije Domac | Autor : Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Klimatske promjene najveća su prijetnja čovječanstvu i moramo je shvatiti ozbiljno. Prilagodba je nužna i promjene ne trebaju uvijek biti bolne ako im pristupimo svjesno, s planom i jasnom vizijom gdje želimo biti za deset ili trideset godina.  

Klimatski pakt želi pomoći u širenju znanstveno utemeljenih informacija o klimatskim akcijama i pružiti praktične savjete za svakodnevne životne izbore. Podržavat će lokalne inicijative i poticati obećanja o klimatskim akcijama od strane pojedinaca ili kolektiva, pomažući mobilizirati potporu i sudjelovanje.

Paradoks romske nacionalne manjine Integracija Roma Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH: Ostvarenjem plemenitih ciljeva u području ljudskih prava i prava manjina, doprinosimo boljem društvu

U početnoj fazi Pakt će dati prioritet akcijama usredotočenim na četiri područja koja nude neposredne koristi ne samo za klimu i okoliš, već i za zdravlje i dobrobit građana: zelene površine, zelena mobilnost, učinkovite zgrade i zelene vještine. 

Europska komisija prvi je put najavila Europski klimatski pakt kao dio Političkih smjernica predsjednice von der Leyena, objavljenih u srpnju 2019. U prosincu 2019. u Komunikaciji o europskom zelenom planu dodatno su razrađeni ciljevi Klimatskog pakta", navodi se u priopćenju. 


 

Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.