Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osnaženje industrije

Europska farmaceutska strategija za Hrvatsku teška barem 7 mlrd. kn

Pokrenut je projekt izdavanje lijekova u domove bolesnika u izolaciji
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
17.11.2020.
u 15:59

Više od 60 posto lijekova koje pacijenti u Hrvatskoj koriste u liječenju upravo dolaze od strane naših članica, stoga vidimo novu farmaceutsku strategiju EU, koja je pred donošenjem, ključnom za ukupnu stabilnost zdravstvenog sustava, ali i za uspješnost gospodarstva u cjelini.

Farmaceutska industrija RH okupljena u HUP-Udrugu proizvođača lijekova (HUP-UPL) uputila je poziv svim donositeljima odluka u hrvatskim institucijama da se maksimalno potrude podržati donošenje farmaceutske strategije Europske unije, kojom bi se osnažila i domaća farmaceutska industrija.

Naime, buduća farmaceutska strategija pružit će potporu inovacijama u farmaceutskoj industriji EU, zauzet će se za jačanje europske proizvodnje lijekova i API-ja (aktivnih farmaceutskih supstanci), a time će biti omogućeno poboljšanje i ubrzanje pristupa pacijenata sigurnim i pristupačnim lijekovima.

Izglasavanje se očekuje do kraja godine. Naime, farmaceutska industrija ima duboke temelje u Europi i Hrvatskoj, a njezin značaj posebno je došao do izražaja u krizi izazvanoj koronavirusom koja je jasno ukazala na ključnu važnost sektora lijekova kojima je istekao patent i koja je danonoćno radila kako bi bolnice i ljerakne širom Europe neprekidno bile opskrbljene potrebnim lijekovima, navodi Poslovni dnevnik.

“I ova je kriza u kojoj se još uvijek nalazimo, pokazala koliko je važno da imamo, i na razini Europske unije i na razini Hrvatske, istraživanje i razvoj, vlastitu proizvodnju i to aktivnih supstancija i gotovih oblika lijekova.

Više od 60 posto lijekova koje pacijenti u Hrvatskoj koriste u liječenju upravo dolaze od strane naših članica, stoga vidimo novu farmaceutsku strategiju EU, koja je pred donošenjem, ključnom za ukupnu stabilnost zdravstvenog sustava, ali i za uspješnost gospodarstva u cjelini.

Njen najvažniji cilj je jačanje i očuvanje domaće europske farmaceutske proizvodnje, a Hrvatska tu ima značajnu ulogu, samo članice Udruge proizvođača lijekova pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca godišnje ostvare oko sedam milijardi kuna prihoda od čega je čak pet milijardi kuna izvoz“, istaknuo je Mihael Furjan, predsjednik HUP-UPL i predsjednik Uprave Plive.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije