Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurobarometar

Europljani sve više vole ribu i htjeli bi domaću, no gotovo polovica je stiže iz uvoza

24.12.2016., Zagreb - Bogata ponuda ribe na Badnjak u ribarnici na Dolcu. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
14.01.2017.
u 14:13

Čak 42% Europljana barem jedanput tjedno jede ribu, što potvrđuje koliko je važna održiva opskrba na tržištu

Većina Europljana kaže da jede ribu jer je zdrava, što je vjerojatno i glavni razlog što je konzumacija ribe u EU u porastu. Čak 42 posto Europljana najmanje jedanput tjedno kod kuće jede riblje/akvakulturne proizvode, što potvrđuje koliko je važno zajamčiti održivu opskrbu ribom na tržištu EU, priopćili su iz Europske komisije. Novim istraživanjem Eurobarometra o izborima potrošača u EU glede proizvoda ribarstva i akvakulture otkriva se da građani EU prilično redovito jedu plodove mora, a na učestalost utječe i njihova udaljenost od mora.

– Informacije iz ovog istraživanja važne su nam u oblikovanju politika. Potrošačima moramo zajamčiti trajni široki izbor visokokvalitetnih plodova mora. Zbog toga smo odlučni do 2020. ostvariti ciljeve o održivom ribarstvu – izjavio je povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella.

Istraživanje Eurobarometra pokazalo je da postoji snažna preferencija prema proizvodima regionalnog, nacionalnog i europskog podrijetla (80%), čime se naglašava važnost razvoja održivog ribarstva i akvakulture u EU radi smanjenja ovisnosti o uvozu. EU godišnje troši 12 milijuna tona ribe i proizvoda iz ribarstva, od čega čak 5,7 milijuna tona stiže iz inozemnih voda, od čega više od 60% iz zemalja u razvoju.

To znači da kontinent u manje od sedam mjeseci iscrpi domaće zalihe ribe.

>> Otkrivene tajne najčudnije ribe na svijetu

>> Nije sva zamrznuta hrana nekvalitetna, evo što kažu stručnjaci!

Komentara 2

SO
Soljženicin
18:54 14.01.2017.

Vide li ovdje neki ljudi priliku za hrvatske proizvođače slatkovodne i morske ribe? Ako vide naka zasuču rukave i krenu s proizvodnjom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije