Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROBAROMETAR:

Europljani mijenjaju navike korištenja mobilnih telefona

telefoniranje
Foto: Thinkstock
26.09.2017.
u 16:15

Postotak onih koji nisu upotrebljavali podatkovni promet na putovanjima u inozemstvo nakon 15. lipnja 2017. prepolovio se

Nakon prve sezone godišnjih odmora bez naplate roaminga, europski građani polako počinju mijenjati navike pri korištenju mobilnih telefona u inozemstvu, ali još uvijek 60 posto njih ograničava upotrebu mobitela na putovanju u drugu zemlju unutar EU-a u usporedbi s upotrebom u matičnoj zemlji, pokazuje istraživanje Eurobarometra.

Istraživanje provedeno krajem kolovoza, nakon špice turističke sezone, pokazalo je da je većina građana upoznata s time da je korištenje roaminga besplatno od 15. lipnja ove godine, od kada na putovanjima u inozemstvo unutar EU-a svoje mobilne telefone mogu koristiti bez plaćanja dodatne naknade, isto kao da su kod kuće.

Njih 71 posto je izjavilo da su upoznati s ukidanjem naplate roaminga, a 72 posto ih misli da imaju koristi od toga.

Prije ukidanja naplate roaminga samo je 15 posto onih koji su putovali unutar EU-a koristili podatkovni promet, dok se nakon toga taj postotak udvostručio, 31 posto.

Postotak onih koji nisu upotrebljavali podatkovni promet na putovanjima u inozemstvo nakon 15. lipnja 2017. prepolovio se, 21 posto, u usporedbi s mjesecima prije tog datuma, 42 posto.

Ipak, i dalje je vrlo visok postotak onih koji oprezno koriste mobitele u europskom inozemstvu - 60 posto ih i nakon 15. lipnja 2017. ograničava upotrebu mobilnog telefona na putovanju u drugu zemlju unutar EU-a u usporedbi s upotrebom u matičnoj zemlji, pokazalo je istraživanje.

 

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije