Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Margaret Thatcher

'Europa je trebala uzeti njen žestoki recept protiv krize'

margaret thatcher (1)
Foto: .
1/3
09.04.2013.
u 19:07

Le Monde: Još uvijek živimo na vitalnom naslijeđu njezina veličanja slobodnog tržišta

U većini europskih i američkih medija, ali i onih iz zemalja koje su nekada bile britanske kolonije smrt Margaret Thatcher povod je za dosta detaljne analize onog što je ona značila za svoju zemlju, ali i za Europu i svijet.

Sredine nije bilo

Jedan od najzanimljivijih komentara onaj je u New York Timesu koji naglašava da je njena "željezna" politika funkcionirala u Velikoj Britaniji, ali nikada nije uhvatila korijena ni u jednoj zemlji kontinentalne Europe. List navodi i da je ona s velikom preciznošću predvidjela sadašnju krizu eurozone te dodaje da bi njen žestoki recept za oporavak gospodarstva i financija trebale slijediti članice EU koje su se zaglibile u krizi i iz nje se ne mogu pomaknuti.

Britanski Guradian donosi čitav niz komentara o Čeličnoj lady koji su napisali ugledni analitičari i intelektualci, a jedna od glavnih tema koju svi analiziraju jest ona da je Margaret Thatcher oduvijek izazivala duboke podjele na one koji je podržavaju i simpatiziraju i one koji je mrze iz dna duše. Većina njih tvrdi da sredine i neutralnosti tu gotovo da i nije bilo.

Francuski "Le Monde" piše da, iako nesvjesni toga, mi još uvijek na neki način živimo na vrlo živahnom i vitalnom nasljeđu politike Margaret Thatcher i njenu veličanju slobodnog tržišta. List navodi i da su ona i Ronald Reagan na vlast došli u razmaku od nekoliko mjeseci te su oboje na vrlo sličan način obilježili idućih desetak godina svjetske povijesti.

Ubrzala kraj hladnog rata

Vanjskopolitički magazin Foreign Policy piše da rijetko tko govori o bivšoj britanskoj premijerki kao o izrazito kompleksnoj i praktičnoj političarki, već se većina komentatora usredotočuje na to zašto su je ljudi voljeli ili mrzili. Naglašavaju i da je ona Veliku Britaniju transformirala u toj mjeri da je nakon njene vladavine bila praktički neprepoznatljiva.

U središtu komentara Los Angeles Timesa tvrdnja je da je upravo ona prva vidjela da Mihail Gorbačov ima reformatorskih potencijala i to prije nego što je postao predsjednik. List ističe da je ona otvorenom ponudom Gorbačovu da surađuju zapravo ubrzala kraj hladnoga rata, a na suradnju s njim nagovorila je i američkog predsjednika Reagana.

>> Umrla je Margaret Thatcher. Tko je bila Čelična lady?

>> Barton: Ako raj postoji, stara vještica Thatcher neće biti tamo

>> Za jedne je bila Čelična lady, a za druge heroina nove klase

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije