Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čelična lady

Umrla je Margaret Thatcher. Tko je bila Čelična lady?

Margaret Thatcher (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
08.04.2013.
u 13:54

Lord Bell, glasnogovornik Margareth Thatcher, rekao je da je bivša premijerka umrla jutros nakon moždanog udara

U 87. godini umrla je bivša britanska premijerka Margaret Thatcher.

Njezin glasnogovornik Lord Bell rekao je da je Thatcher umrla danas ujutro nakon moždanog udara. – S velikom tugom Mark i Carol Thatcher objavili su da je njihova majka, barunica Thatcher, umrla jutros mirno nakon moždanog udara – kazao je Bell. Već nekoliko godina Thatcher je bila lošijeg zdravlja i patila je od demencije. Nakon serije slabijih moždanih udara, Thatcher se 2002. godine povukla iz javnog života.

Downing Street objavio je da će Thatcher imati ceremonijalni ispraćaj uz vojne počasti u katedrali svetog Pavla.

– S velikom tugom primio sam vijest o smrti lady Thatcher. Izgubili smo veliku lidericu, veliku premijerku i veliku Britanku – kazao je britanski premijer David Cameron. Iz Buckinghamske palače izvijestili su da je kraljica s tugom primila vijest te da će poslati privatnu poruku sućuti obitelji.

Barunica Thatcher bila je na čelu konzervativne vlade Velike Britanije od 1979. do 1990. godine. Bila je prva žena na toj poziciji u Velikoj Britaniji. Barunica Thatcher, djevojački Roberts, postala je konzervativnom zastupnicom 1959. godine, a iz parlamenta otišla je u mirovinu 1992. godine. Kao tajnica za obrazovanje, na čelo stranke izabrana je 1975. godine pobijedivši bivšeg premijera Edwarda Heatha. Pobijedila je na generalnim izborima 1979., 1983. i 1987. godine.

Njezina vlada ostala je upamćena po privatizaciji državnih poduzeća. Na vlasti je bila i tijekom britanskog rata protiv Argentine na Falklandskom otočju 1982. godine. Poznata je po nadimku Čelična lady.

Čelična lady u svijetu je postala poznata po svojim tržišnim reformama te čvrstim stavovima u vanjskoj politici, uključujući i dugogodišnju bitku s Irskom republikanskom armijom, koja ju je umalo ubila u bombaškom napadu u Brightonu 1984. godine. Na domaćem planu njezinu politiku obilježila je denacionalizacija državne industrije, zbog čega se privatizacija širila i mnogim drugim državama svijeta te pobjeda nad sindikatima.

Biografija:

Thatcher se rodila 13. listopada u Granthamu u Lincolnshireu. Četrdesetih godina studirala je kemiju i pravo na Oxfordu. Prvi politički angažman bio joj je kada je postala predsjednica Udruge konzervativaca na Oxfordu. Godine 1950. izgubila je na parlamentarnim izborima te nije izabrana za predstavnicu Dartmoutha. Godinu dana poslije udala se za Denisa Thatchera.

Godine 1970., nakon pobjede Konzervativne stranke na općim izborima, Edward Heath postavlja je za državnu tajnicu za obrazovanje i znanost, no tu poziciju gubi nakon izbornog poraza četiri godine poslije. U veljači 1975. godine dolazi na čelo Konzervativne stranke nakon pobjede protiv Edwarda Heatha.

Dana 4. svibnja 1979. godine postaje prva britanska premijerka te se na toj poziciji zadržava 11 i pol godina, što je čini "najdugovječnijom" britanskom premijerkom u 20. stoljeću.

Dana 2. travnja 1982. godine Argentina napada Falklandske otoke. Thatcher odgovara slanjem velikog broja vojnika na južni Atlantik. Dana 14. lipnja 1982. godine britanske snage ponovno osvajaju Port Stanley. Argentina se predaje, što je odjeknulo kao velika pobjeda Margaret Thatcher, a tada dobiva i svoj nadimak Čelična lady.

Godine 1983. pobjeđuje na drugim općim izborima na valu pobjede protiv Argentine. U ožujku 1984. godine počinje štrajk rudara kao odgovor na zatvaranje nekonkurentnih rudnika. Pobune i štrajkovi rudara dominiraju vijestima u Velikoj Britaniji te se ona nalazi na rubu kaosa. Štrajkovi su slomljeni nakon godinu dana što navodi vladu da smanji prava sindikata.

Dana 12. listopada 1984. godine Thatcher je meta napada IRA-e koja je podmetnula bombu na konferenciji Konzervativne stranke u Grad Hotelu u Brightonu. Petero ljudi je poginulo, a Thatcher se izvukla neozlijeđena. Godine 1987. osvaja i treći mandat na općim izborima, 1990. uvela je vrlo nepopularan lokalni porez zbog kojeg su prosvjedi prerasli u pobune na ulicama.

U studenom je uplakana Thatcher napustila Downing Street nakon što je izgubila potporu stranke u vezi politika vezanih za debakl komunalnog poreza i europsku politiku.

Godine 2002. liječnici joj savjetuju da iz zdravstvenih razloga odustane od javnih govora, nakon što je pretrpjela niz moždanih udara. Iste godine objavljuje knjigu o međunarodnoj politici u kojoj iznosi kontroverznu ideju o tome da EU treba napustiti EU i priključiti se NAFTA-i. Godine 2003. umire joj suprug Denis s kojim je u braku bila 52 godine. Dana 13. listopada 2005. godine u hotelu Hyde Park slavi svoj 80. rođendan, a među gostima su kraljica i princ Philip.

Godine 2007. Gordon Brown poziva je u posjet Downing Streetu, a u siječnju 2008. godine dobiva nagradu za životno djelo. Godine 2009. ponovno je u Downing Streetu na otkrivanju svog službenog portreta. Godine 2010. na privatni sastanak u Downing Street poziva je prvi konzervativni premijer nakon 13 godina, David Cameron.

U siječnju 2012. objavljen je film Čelična lady u kojem njezin lik glumi Meryl Streep.

>>Argentinska invazija na Falklande potpuno je šokirala M. Thatcher

>>Margaret Thatcher stvorila je milijun radnih mjesta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije