Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.05.2021. u 08:06

Presretanje Ryanaira zbog blogera napad je na drugu državu, jer zrakoplov je i teritorij države kojoj pripada

Jadna li je država koja mora primjenjivati državno gusarstvo da ušutka disidente, odnosno mladog blogera, 27-godišnjeg Romana Protaseviča. Šef države, diktator Aleksandar Lukašenko naredio je ratnom zrakoplovstvu presretanje zrakoplova kompanije Ryanair sa sjedištem u Irskoj na letu između Atene i Vilniusa jer se u njemu nalazio njegov protivnik. Zrakoplov je, uz obrazloženje da se u njemu nalazi bomba, bio prisiljen na slijetanje u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, kako bi se uhitilo Protaseviča. Lagalo se o postojanju bombe u zrakoplovu.

Europa je još preblaga u osudama toga čina. Riječ je o napadu na drugu državu jer zrakoplov je, praktički, i teritorij države kojoj pripada. Istina, govori se o “državnom gusarskom napadu” ili “državnom terorizmu”, ali bi se pravi odgovor trebao vidjeti u mjerama koje su i hoće europske države uvesti protiv Lukašenka. Bjeloruska državna otmica zrakoplova strane kompanije postala je krucijalni test snage europske vanjske politike.

Bjelorusiji su uvedene dodatne sankcije, među kojima je zabrana leta u bjeloruskom zračnom prostoru te zabrana slijetanja zrakoplova bjeloruske državne kompanija Belavia u europske zračne luke, ali je takvim držanjem Lukašenko doveo u pitanje i djelovanje jedinstvenog europskog tržišta. Najavljene su i druge ekonomske sankcije, a već je zabranjen ulazak u Europu Lukašenku i za još 88 osoba bliskih diktatoru, a sedam ustanova ne smije surađivati s europskim državama.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel za bjeloruski čin kaže kako je “prijetnja međunarodnoj sigurnosti” i dovodi u opasnost europske građane. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen definirala je otmicu Ryanairova zrakoplova i uhićenje Protaseviča kao “napad na demokraciju, slobodu izražavanja i na europski suverenitet”.

Takvo sramotno ponašanje zahtijeva i oštar odgovor. Bit će, zbog toga, sankcionirani i drugi ljudi bliski Lukašenku, kao i druge bjeloruske ustanove. Tako što se nije događalo ni u vrijeme hladnoga rata. Uhićenjem mladog blogera kao najvećeg neprijatelja države Lukašenko pokazuje svoju slabost, a ne snagu. Jadna je država koja se od kritičara mora braniti otmicama zrakoplova i napadima na suverenitet drugih država

Komentara 4

VI
Vivian
08:33 26.05.2021.

Evropski lideri, Charles Michel i Ursula von der Lyen uveli su Lukasenku ostre sankcije, odsada prestaju konzumirati Bjelorusku vodku.

Avatar SileZla
SileZla
12:54 29.05.2021.

Kaže univerzalni VL stručnjak za sve. Silvije do sada nije pisao samo o hokeju na travi i bejzbolu. U sve drugo se razumije.

DU
Deleted user
09:02 26.05.2021.

Fuj, kakve su to usrane sankcije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije