Naslovnica Vijesti Svijet

Europa bruji kako smo istisnuli Hrvate, ostali smo bez prijatelja

Koalicija SDP-SDA puca zbog Hrvata, ali i državnog proračuna zbog kojega su u ratu i u samom SDP-a
23. travnja 2012. u 21:30 33 komentara 1 prikaza
'16.10.2009.,Mostar - HDZ BiH, sastanak Dragana Covica i Sulejmana Tihica u prostorijama stranke HDZ BiH Photo:Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL'
Foto: 'Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL'

Bosni i Hercegovini prijeti nova politička kriza, ali razlozi ovaj put ne leže u međunacionalnom sučeljavanju, već u sve dubljem raskolu između SDP-a i SDA, stranaka koje su dobile većinsku potporu bošnjačkog biračkog tijela. Samo nekoliko mjeseci od formiranja vlade na državnoj razini, odnosi između SDP-a i SDA dovedeni su do točke u kojoj obje strane otvoreno najavljuju mogućnost raskida koalicije. SDA se usprotivila donošenju restriktivnog državnog proračuna, na kojem posebno inzistiraju srpske stranke u vladajućoj koaliciji. Čelnik SDA Sulejman Tihić poručio je da takav proračun državu gura u „invalidska kolica". Osim toga, Tihić je Lagumdžiji prigovorio i zbog inzistiranja na tome da se vlast u Federaciji BiH formira bez dvaju HDZ-a.

– Pravljenje koalicije s marginalnim hrvatskim strankama u javnosti je izazvalo buru negodovanja, ne samo kod nas već i u Hrvatskoj. Na kraju se ta percepcija formiranja vlasti u Federaciji preselila i u Bruxelles – ustvrdio je Tihić, prigovorivši SDP-u i zbog kandidiranja Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. S druge strane, SDP je odgovorio da će raskinuti koaliciju sa SDA optuživši ih za kriminal, lošu privatizaciju i sve drugo što se u BiH događalo u poslijeratnom periodu.

No, još veći problem za SDP sve je otvoreniji sukob između Zlatka Lagumdžije i Željka Komšića. Nakon što je nedavno zaprijetio ostavkom na sve funkcije u SDP-u, Komšić je sada najavio da kao član Predsjedništva BiH, suprotno stavovima svoje stranke, neće podržati prihvaćanje državnog proračuna.

Elipso

  • Toni50:

    """Europ""""a bruji- koja europa i zašto ? kako smo "istisnuli" Hrvate, ostali smo bez zadnjeg jedinoga prijatelja ... Tko su nam prijatelji ja misim uvjek samo kosovari i to ako drugih nemamo jedino ako čemo se lagati kao magarad ! ... prikaži još!d ! Uostalo jesmo li sami sebi prijatelji ? ili zna se !

  • A.B.:

    gurnut ce ih u invaldiska kolica? pa oni su vec u komi! invalidska kolica su luksuz za tu drzavu!

  • DERAN:

    potucite se muški...bez čupanja i grebanja