Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priznanje rh

EU želi 'na novim temeljima' pregovarati o kandidaturi BiH za članstvo

Federica Mogherini
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
17.11.2014.
u 21:13

Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku, na zatvorenom je sastanku izrijekom spomenula hrvatsku diplomaciju, odnosno ministricu Vesnu Pusić, kao autoricu nekih od ideja koje su pretočene u britansko-njemačku inicijativu o BiH

Ministri vanjskih poslova EU žele otvoriti proces približavanja Bosne i Hercegovini "na novim temeljima", zaključeno je na današnjem sastanku u Bruxellesu na kojemu je podržana nova britansko-njemačka inicijativa o BiH i na kojemu je Hrvatskoj priznato da je konstruktivno doprinijela stvaranju tog novog pristupa EU-a prema BiH. 

Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku, na zatvorenom je sastanku izrijekom spomenula hrvatsku diplomaciju, odnosno ministricu Vesnu Pusić, kao autoricu nekih od ideja koje su pretočene u britansko-njemačku inicijativu o BiH. 

- To je u skladu s onim što je Hrvatska započela još proljetos ove godine. Mi smo naglašavali da ništa od toga nema pravu težinu dok ne postane europska inicijativa. Sad je postala europska inicijativa i mislim da je to velika stvar. Ali daleko od toga da je gotovo. Tek sad je počelo, pojavila se jedna mala realna šansa da se u BiH dogodi pomak, a kroz to da se dogodi značajni pomak u stabiliziranju jugoistočne Europe, dakle regije u kojoj je i Hrvatska - rekla je ministrica Vesna Pusić po završetku sastanka Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu.

Hrvatska je proljetos u EU podijelila tzv. non-paper, neslužbeni diplomatski dokument, u kojem se založila za to da BiH dobije novi, poseban put prema EU, odnosno da se odustane od slijepog inzistiranja na implementaciji presude Sejdić-Finci kao prvog koraka na tom putu (što se pretvorilo u blokadu zbog nemogućnosti dogovora bh. lidera oko implementacije te presude Europskog suda za ljudska prava) već da se najprije BiH uopće počne kretati na europskom putu, a da se zatim "u hodu" rješavaju komplicirani problemi poput Sejdić-Finci. 

Neke su države bile skeptične prema takvoj hrvatskoj ideji jer je proces pregovaranja o članstvu u EU uvijek bio obilježen principom uvjetovanosti, odnosno napredovanja nakon ispunjavanja uvjeta (i zastoja u slučaju neispunjavanja), a ovo bi se moglo protumačiti kao snižavanje uvjeta za BiH. No, ideja je dobila na snazi nakon što su je prigrlili britanski i njemački ministri vanjskih poslova, koju su uvjerili sve skeptike unutar EU da ova inicijativa ne znači snižavanje kriterija, ali da zaista može pomoći BiH.

Ministri Frank-Walter Steinmeier i Phillip Hammond u pismu upućenom građanima BiH poručili su da je EU spremna pomoći njihovoj zemlji na europskom putu ako se politički lideri BiH pismeno obvežu na reforme koje će taj put odblokirati. 

- Prvi korak je potpis bh. lidera na listu i redoslijed reformi. Ideja je da to bude dio programa nove vlade, o kojemu bi se onda izjašnjavao i parlament, što je još snažnije od samog potpisa lidera. Preuzimanje takvih obveza bi značilo odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a on sam ima definirane korake koji onda nakon ispunjavanja omogućuju da se preda zahtjev za kandidacijski status. Nakon toga provedba pojedinih reformi znači i onaj famozni avis, pozitivni odgovor na tu prijavu za članstvo - objasnila je ministrica Vesna Pusić koji su sljedeći koraci.  Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku F. Mogherini planira službeno posjetiti Sarajevo u sljedećim tjednima i pobrinuti se da ova šansa za BiH, koja je otvorena novim pristupom podržanim u Vijeću EU, bude iskorištena. 

- Po prvi put mislim da je moguće u mandatu jedne bh. vlade dovesti BiH do statusa kandidata za EU - zaključila je Pusić.

>>Pusić protiv Miljenićeva uvjeta Srbiji na putu prema EU? 'Nijedan novi, dodatni uvjet'

>>'EK dobro dijagnosticira stanje, ali ni ona ni Vlada RH nemaju dobru terapiju'

Još nema komentara

XA
xaron
02:43 18.11.2014.

Pusic radi mnogo za BH i Srbiju, ali ništa za Hrvatsku.

DO
dobrodosliMV
19:29 20.11.2014.

Kani se BiH i nemoj koristiti institucije EU da ugrozavas ljudska prava u BiH se nepostuju prava jednog konstutivnog naroda a ti bi da se to malo zaobidje,pusti BiH na miru jer joj vi samo nanosite jos vecu stetu.

GO
Goran41
10:44 19.11.2014.

Kako je Rusija dala do znanja da joj je zapadni Balkan prioritetan, sjetila se EU pokrpati kartu u srcu europe i opuhati ovo "prirodnog bogatstva" sto je ostalo od socijalističke ostavstine ! Gadljivo !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije