Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBIJEN IM AZIL

EU sud o smrti Afganistanke Madine (6): Hrvatska je prekršila niz odredbi Konvencije

Inicijativa Dobrodošli organizirala je u Zagrebu Dan Madine Hussiny
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
18.11.2021.
u 12:22

Suci su ovu odluku donijeli jednoglasno, a od dva izvojena mišljenja jedno je sutkinje Ksenije Turković

Hrvatska je u slučaju smrti šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussini prekršila niz odredba Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i zabrani neovječnog i ponižavajućeg postupanja - zaključak je Europskog suda za ljudska prava.

Podsjećamo, djevojčica je u Hrvatskoj poginula 2017. godine kada je podletjela pod vlak u blizini granice jer je hrvatska policija odbila zahtjev za azilom te ih uputila u Srbiju, prenosi N1.

Između ostalog, sud smatra i kako Hrvatska obitelji treba isplatiti 40.000 eura nematerijalne štete i 16.700 eura na ime troškova i izdataka.

Suci su ovu odluku donijeli jednoglasno, a od dva izvojena mišljenja jedno je sutkinje Ksenije Turković. Između ostalog su naveli da Hrvatska nije provela dovoljno učinkovitu istragu:

“U današnjoj odluci u slučaju M.H. i ostali protiv Hrvatske, Europski sud za ljudska prava zaključio je:

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 2 (pravo na život) Europske konvencije o ljudskim pravima u vezi istrage u smrt kćeri afganistanske obitelji

– sa šest glasova naprema jedan, da je došlo do kršenja Članka 3. (zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana) u odnosu na djecu podnositelja

– jednoglasno, da nije došlo do kršenja Članka 3 u odnosu na odrasle podnositelje

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članaka 5 i 1 (pravo na sigurnost i slobodu) u odnosu na sve podnositelje

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 4. protokola br. 4 Konvencije (zabrana kolektivnog izbacivanja stranih državljana) u odnosu na majku podnositeljicu i njenih petero djece, i

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 34. (pravo na individualni zahtjev) u odnosu na sve podnositelje.

Slučaj se odnosio na smrt šestogodišnje djevojčice iz Afganistana, MAD.H., koju je udario vlak nakon što su joj hrvatski službenici navodno oduzeli priliku da zatraži azil i naredili joj da se vrati u Srbiju slijedeći željezničku prugu. Također se djelomično odnosio na zadržavanje (u pritvoru) podnositelja tijekom njihovog traženja međunarodne zaštite.

Sud je dodatno zaključio da je istraga u smrt djevojčice bila neučinkovita, da su djeca podnositelja tijekom zadržavanja trpjela loš tretman i da se odluke oko zadržavanja podnositelja nisu rješavale temeljito. Također, Sud drži da su neki od podnositelja bili kolektivno izbačeni iz Hrvatske i da je država sprječavala efikasno ostvarivanje prava podnositelja na individualnu prijavu tako što im je, među ostalim, ograničavala pristup odvjetniku” - naveli su u odluci. 

- Ovo je satisfakcija nakon velike tragedije i teških povreda ljudskih prava obitelji Hussini. Nadam se da će Hrvatska evaluirati svoje postupanje i postupiti u skladu s jasnim stavom Europskog suda da još nije zastupila zastara za kazneni progon odgovornih, komentirala je zaključak Sanja Bezbradica, odvjetnica obitelji Hussini čija je ustavna tužba usvojena u travnju ove godine. 

>> VIDEO Ovčara je mjesto najvećeg zločina u Domovinskom ratu: Smaknuto preko 260 civila i ranjenika iz Vukovarske bolnice

Komentara 18

Avatar Mali Berica
Mali Berica
12:58 18.11.2021.

Hrvatska je sama kriva što se dovela u ovakvu situaciju, dakle pod hitno podignuti žilet žicu i poslati vojsku na granicu.

Avatar Apsalar
Apsalar
12:33 18.11.2021.

Krivi što su ih vratili, bez dokumenata, na ilegalnom graničnom prijelazu?! "Novo" normalno licemjerje EU.

Avatar bimbopus
bimbopus
12:54 18.11.2021.

Zašto njihova ljudska prava vrijede više od naših ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije