Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće o napretku

EU Srbiji: Hitno promijenite stav o hrvatskim cigaretama

pušenje
David Ebener/DPA/PIXSELL
14.10.2013.
u 21:22

Od svih hrvatskih proizvoda za koje se zajednički bore Hrvatska i EU najviše se u Bruxellesu spominju cigarete.

Europska komisija bori se za hrvatske interese i u godišnjem izvješću o napretku Srbije prema članstvu u EU, koje će biti službeno predstavljeno sutra, a u čijem nacrtu, kako neslužbeno doznajemo, stoji poziv Srbiji da hitno revidira svoj stav i dopusti nastavak tzv. tradicionalne trgovine s Hrvatskom. Princip očuvanja tzv. tradicionalne trgovine znači da se od Srbije traži da prema hrvatskim proizvodima nastavi primjenjivati povlaštene carinske stope koje su za Hrvatsku vrijedile i prije no što je ušla u EU, odnosno dok je bila članica zone slobodne trgovine poznatije pod skraćenicom Cefta.

Od svih hrvatskih proizvoda za koje se zajednički bore Hrvatska i EU najviše se u Bruxellesu spominju cigarete. U izvješću o napretku Srbije, sudeći prema nacrtu tog dokumenta, Komisija zaključuje da je protekla godina bilo povijesna za približavanje Srbije Europskoj uniji. Zemlje članice EU, uključujući i Hrvatsku, trenutno raspravljaju o pregovaračkom okviru koji je Europska komisija predložila za početak pregovora sa Srbijom, predviđen za siječanj sljedeće godine. I u sklopu te rasprave Hrvatska je dala do znanja da joj je, prije no što odobri pregovarački okvir sa Srbijom, važno da Beograd odobri nastavak primjene povlaštenih uvoznih stopa za hrvatske cigarete.

>> Cigarete u 'ilegali': Skrivaju se iza papira, zavjesa, vreća za smeće...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije