Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EU smiruje napetosti na zapadnom Balkanu

O stabilnosti na Balkanu sinoć se na summitu EU raspravljalo nakon dugog niza godina, a sve zbog bojazni dužnosnika EU da bi jugoistok Europe mogao ponovo kliznuti u etničke sukobe.
10. ožujka 2017. u 06:30 3 komentara 792 prikaza
Europsko vijeće
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Stabilnost na zapadnom Balkanu bila je tema o kojoj su članovi Europskog vijeća raspravljali sinoć na radnoj večeri summita, a Plenković je novinarima na ulasku najavio što će reći za okruglim stolom na tu temu:

- Posebno ćemo u raspravi upozoriti na situaciju u pojedinim državama. Postoje određene napetosti, kao što su one u Makedoniji. BiH je od izrazitog značaja za nas. Za mene je bitno da pošaljemo poruku da je EU prisutna, da brine o tim zemljama i na taj način markira prostor i smjer njihova daljnjeg razvoja - rekao je hrvatski premijer, dodavši da je za Hrvatsku “posebno važno da se proces proširenja nastavi”.

Prosvjedi u Makedoniji Sastavljanje Vlade Makedoniji prijeti kaos: Prosvjedi bi se mogli pretvoriti u međuetničke sukobe Makedonija Tonu u bezvlašće Makedonija na rubu sukoba, kaosa i anarhije Kosovo HEIDELBERŠKI INSTITUT 'Balkan se ne smiruje, promatramo trenutno 18 konflikata'

Poljska protiv Tuska

O stabilnosti na Balkanu sinoć se na summitu EU raspravljalo nakon dugog niza godina, a sve zbog bojazni dužnosnika EU da bi jugoistok Europe mogao ponovo kliznuti u etničke sukobe zbog tenzija u Makedoniji i na Kosovu te zbog uplitanja Rusije, za koje se vjeruje da je vidljivo kroz pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.

Prva tema kojom su članovi Europskog vijeća otvorili jučer summit bila je reizbor predsjednika EV-a Donalda Tuska. U dosad nezabilježenoj situaciji, njegova domovina Poljska otvoreno je lobirala protiv Tuskova reizbora, a ishod glasovanja bio je: 27 država za, jedna (Poljska) protiv.

- Poljska nije baš sretna, ali riješit će se to. Nema koraka nazad - rekao je premijer Plenković nakon što je Tusk ponovo izabran, a poljska premijerka zaprijetila da će uložiti veto na neke druge zaključke summita, što može učiniti, ali diplomati tvrde da to neće imati nikakvog pravnog učinka. Premijerka Beata Szydlo optužila je Tuska da je koristio poziciju u Bruxellesu kako bi podrivao vladajuću koaliciju u Poljskoj. Tusk je, nakon dobivene potpore, izjavio da shvaća paradoks situacije u kojoj mu njegova domovina nije dala potporu, ali da ishod glasanja ipak shvaća kao izraz jedinstva EU.

>>Ovdje Bošnjak i Srbin žive kao braća: 'I pred rat se osjećao miris mira'

>>U četrnaest godina iz BiH ‘iscurilo’ Hrvata koliko ih živi u Širokom Brijegu, Ljubuškom i Grudama

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
  • kontraš:

    N odhebu i Rusi i Amerikanci pustite ljude neka zive čemu to svrstavanje na one i ove

  • tv5378:

    Ima li razlike izmedju Tuska i Plenkovica?Ne!Jedan i drugi rade protiv svoje zemlje a u korist Europe.Oni su dio besklasnog drustva,odnosno drustva koje nema klase.

  • Patrizzia:

    Ako EU nema interesa za zapadni Balkan treba dopustiti da Rusija preuzme Balkan za koji je Rusija očigledno zainteresirana .To treba učiniti bez krvoprolića,bez da se belosvetski bedaci iživljavaju nad narodima !