Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvanredni sastanak

EU računa na pomoć Ankare i Atene u rješavanju migrantske krize

migranti u Grčkoj
Foto: Reuters/PIXSELL
06.03.2016.
u 23:53

Ankara bi se tako morala obvezati da će od 1. lipnja ponovo primati neregularne migrante koji dolaze s grčkih otoka.

Europska unija će sutra u Bruxellesu pritisnuti Tursku kako bi joj pomogla zaustaviti migrantsku krizu koja je danas donijela novu tragediju u kojoj je 25 ljudi izgubilo život u Egejskome moru.

Unija je istodobno spremna pomoći Grčkoj koja do kraja ožujka očekuje još 100.000 migranata iz susjedne Turske. Dvadeset osmorica će se sastati s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom u trenutku kada dolazak 1,25 milijuna tražitelja azila dijeli europski blok kao nikad prije.

Ovaj novi izvanredni susret na vrhu događa se u ozračju opetovanih nesuglasica između EU-a i Turske, dugogodišnje kandidatkinje za članstvo u Uniji, budući da se Europljani brinu zbog progona turskih medija koji kritiziraju islamsko-konzervativnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Davutoglu će već večeras biti u Bruxellesu kako bi "pripremio summit" iza zatvorenih vrata s Angelom Merkel. Uoči polaska iz Istanbula rekao je da je njegova zemlja načinila "važne korake" u poštovanju svog dijela "akcijskog plana" koji je u studenome potpisala s EU-om kako bi zaustavila tisuće migranata koji s turske obale idu prema grčkim otocima.

Najmanje 25 ljudi, među kojima desetoro djece, poginulo je u nedjelju u brodolomu kod Turske. Nakon nedavnog putovanja Balkanom, Grčkom i Turskom, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je povjerovao da je pronašao "europski konsenzus (...) o zajedničkoj strategiji koja, ako se dobro provede, može pomoći u zaustavljanju priljeva" migranata.

Njegovo je rješenje: doslovno primjenjivati pravila slobodnog kretanja u Schengenu, puštajući u Grčku samo tražitelje azila. To treba omogućiti da se do kraja 2016. ukinu granične kontrole o kojima je jednostrano odlučeno unutar EU-a, a zatim da se svi "gospodarski migranti" protjeraju u Tursku koja će ih vratiti u matičnu zemlju.

Ankara bi se tako morala obvezati da će od 1. lipnja ponovo primati neregularne migrante koji dolaze s grčkih otoka. "Priljev se može smanjiti masovnim i brzim vraćanjem svih migranata" kojima je odbijen zahtjev za azil, želi vjerovati Tusk.

Europljani žele i da se Turska uz pomoć NATO-ovih brodova u Egejskome moru snažnije bori protiv krijumčara koji djeluju ispred njezine obale. NATO-ov glavni tajnik Jens Stoltenberg izrazio je u nedjelju zadovoljstvo zbog širenja pomorske misije na "teritorijalne vode" Grčke i Turske, "u uskoj suradnji" s tim dvjema zemljama.

No humanitarno stanje je i dalje dramatično. Više od 30.000 migranata još čeka u Grčkoj u bijednim uvjetima zbog ograničenja koja je uvelo nekoliko balkanskih zemalja. Makedonija je tijekom čitavog tjedna smanjila broj ulazaka migranata i u nedjelju ih propustila tek stotinjak.

>> Kod Turske 18 migranata poginulo u brodolomu

Komentara 4

XA
xaron
03:01 07.03.2016.

Pa ovaj naslov je vic : EU trzi pomoc Grcke i Turske.... Kad su Grci trazili pomoc od EU dobili su nogu , isto tako i Turci. Jadna je ta EU koja ovisi o pomoci te 2 jadne zemlje , , a bez njihove pomoci ide u propast. Bili su u pravu svi oni koji su govorili da je EU napravljena za lijepo vrijeme, prva oluja ju je bacila na koljena. Gdje su sada oni preplaceni Eurokrati koji su nas sa visine zasipali praznim frazama o velicini EU.

MR
Mr. Right
03:52 07.03.2016.

Jadna si ti Europo kad si spala na Turske islamiste i Grcke ljevicare

ST
stomugromova
07:22 07.03.2016.

Europska korumpirana birokracija pod kontrolom cionističkog lobija,najveća je opasnost za EU i njene građane.Vrijeme je da se ta tvorevina krupnog kapitala ili preuredi u interesu EU naroda ili potpuno zatre.Ovo je masonska tvorevina koju oni žele ,isto kao i SAD,pretvoriti u svoju robovsku zajednicu. Umjetno izazvana kriza ne bi li se uništilo kršćanstvo i kultura,običaji i tradicija stare Europe,ima izravnu potporu od EU administracije i likova poput Merkel koja izvršava NWO naređenja,Tim ljudima treba suditi radi veleizdaje na način kako se sudilo nacistima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije