Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA TEMA

EU pravobraniteljica: Istražujemo Komisiju zbog hrvatskog postupanja prema migrantima

granica
Marko Jurinec/PIXSELL
10.11.2020.
u 14:08

Komisija će morati odgovoriti i kako jamči da se na hrvatskoj granici poštuju temeljna ljudska prava.  Podnositelj zahtjeva Amnesty International (AI) pozdravio je pokretanje istrage.

Europska pravobraniteljica objavila je da je na zahtjev Amnesty Internationala pokrenula istragu protiv Europske komisije zbog njezine reakcije na ponašanje hrvatskih vlasti prema ilegalnim migrantima na granici i neuspostavljanja promatračkog mehanizma.  

Fokus istrage je na tome što Europska komisija čini da bi osigurala da hrvatske vlasti poštuju temeljna ljudska prava u svojim operacijama zaštite granice, stoji u priopćenju europske pravobraniteljice. 

Amnesty International i niz drugih organizacija i svjetskih medija već dulje vrijeme izražavaju zabrinutost zbog navodnih kršenja ljudskih prava u tretmanu migranata na hrvatskoj granici, što hrvatske vlasti odlučno odbacuju

U priopćenju se ističe kako u kontekstu europskih sredstava koje Hrvatska dobiva za operacije na granicama ona treba uspostaviti „promatrački mehanizam“ kako bi osigurala da je rad u zaštiti granice u skladu s temeljnim pravima i zakonima EU-a.  Amnesty International sumnja u postojanje takvog mehanizma i tvrdi da Komisija nije potvrdila da su hrvatske vlasti to učinile ili istražila kako su potrošena osigurana sredstva. 

EK je Hrvatskoj za taj mehanizam novac dala 2018., predvidjevši da će u njemu sudjelovati civilne udruge i pučka pravobraniteljica.  Europski zastupnici zelenih, članovi Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove procijenili su ove godine da takav mehanizam ne postoji jer ne omogućava pristup zelenoj granici, graničnoj policiji i njihovim dokumentima.

Britanski Guardian u lipnju je pisao da je Komisija eurozastupnicima sakrila da hrvatske vlasti nisu potrošile namijenjena sredstva za nadzor policije na granici. Komisija do 31. siječnja iduće godine mora odgovoriti na niz pitanja europske pravobraniteljice o promatračkom mehanizmu i načinima na koje je najviše tijelo EU-a potvrdilo da je on doista uspostavljen.

Komisija će morati odgovoriti i kako jamči da se na hrvatskoj granici poštuju temeljna ljudska prava.  Podnositelj zahtjeva Amnesty International (AI) pozdravio je pokretanje istrage. 

„Amnesty International i druge organizacije su tijekom godina zabilježile brojne povrede, uključujući batinanje i mučenje migranata i tražitelja azila. To radi hrvatska policija kojoj su plaće možda isplaćene europskim sredstvima“, priopćila je šefica odjela AI-ja za europske institucije Eve Geddie

Pokretanje istrage Geddie je nazvala „značajnim prvim korakom“ prema nošenju s navodnim kršenjima ljudskim pravima

„Nastavkom financiranja operacija na granici i davanjem zelenog svjetla Hrvatskoj za ulazak u šengenski prostor, Komisija je odustala od svoje odgovornosti da nadzire kako se koristi europska pomoć te je poslala opasan signal da besramna kršenja ljudskih prava mogu proći nezapaženo“, priopćeno je iz AI. 

Komentara 4

Avatar niwrad
niwrad
14:33 10.11.2020.

Trebalo bi istražiti EU pravobraniteljicu zbog zlouporabe novca EU građana te pomaganja i poticanja migrantske invazije. Od kud joj je uopće palo na pamet da novcem EU građana štiti ilegalne muslimanske migrante. Neka se zaposli u nekoj muslimanskoj državi i štiti ih njihovim novcem. A za ovo što radi ju treba kazneno goniti poradi zlouporabe položaja i ovlasti, te zlouporabe novca EU građana za korist stranih privatnih osoba.

FA
fajlpz
17:34 10.11.2020.

Potpora Hrvatskoj policiji i vojsci.Neka ih oni koji se bune primaju preko njihovih planina.

Avatar TheJack
TheJack
14:11 10.11.2020.

WTF?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije