Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vandalska oštećenja automobila

EU osudila napade na novinare u Banjoj Luci, Dodik tvrdi da su sami krivi

Banja Luka: Jedan od novinara kojemu je oštećen automobil nakon Dodikove najave kriminalizacije klevete
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/6
09.03.2023.
u 20:07

Od najviših dužnosnika entiteta Delegacija EU očekuje da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji doprinose stvaranju okruženja straha za novinare, navodi Delegacija Europske unije u BiH

Delegacija Europske unije u BiH ocijenila je u četvrtak iznimno zabrinjavajućim napad na imovinu dvojice novinara u Banjoj Luci povezujući to s nasrtajima političara u Republici Srpskoj na slobodu medija. Noću sa srijede na četvrtak na parkingu u Banjoj Luci oštećeni su automobili kojih su vlasnici novinari Nikola Morača i Aleksandar Trifunović.

Delegacija EU te napade povezuje s kritikama novinara na račun vlasti u Republici Srpskoj zbog nakane uvođenja kriminalizacije klevete u tom entitetu. Predložene izmjene entitetskog kaznenog zakona predviđaju kriminalizaciju klevete i kazne veće i od 50 tisuća eura.

"Ovi napadi predstavljaju još jedan primjer teških uvjeta u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini i neprijateljskog okruženja koje postoji za slobodu medija u zemlji", stoji u izjavi.

Banjolučka policija je nakon što su prijavljena vandalska oštećenja automobila dvojice novinara objavila da traga za počiniteljima, no predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik taj je čin pokušao relativizirati kazavši i da nije nije isključeno da su novinari sami sebi oštetili vozila ne bi li tako napakostili vlastima.

Banja Luka: Jedan od novinara kojemu je oštećen automobil nakon Dodikove najave kriminalizacije klevete
1/6

"Rečeno mi je da ima indicija da su (novinari) sami organizirali tu aktivnost", kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci, pozivajući se na svoje izvore iz policije. Pri tom je kazao da vlasti u RS "dobro znaju" koji su novinari u RS "patrioti" a koji, kako je kazao, "protežiraju politike iz inozemstva".

Delegacija EU u BiH na to je odgovorila porukom da od vlasti RS očekuje brze institucionalne i pravosudne mjere u pronalaženju počinitelja napada na novinare kao i provedbu mjera za jačanje slobode medija i sprječavanje sličnih izgreda u budućnosti.

Od najviših dužnosnika entiteta Delegacija EU očekuje da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji doprinose stvaranju okruženja straha za novinare, navodi Delegacija u izjavi.

"Sloboda izražavanja i medija su temeljna načela i vrijednosti koje se očekuju od svake zemlje s perspektivom članstva u EU. U svakom demokratskom društvu, novinari moraju biti u mogućnosti obavljati svoj važan posao bez straha ili zastrašivanja", stoji u izjavu uz podsjećanje kako je zaštita slobode izražavanja i medija sastavni dio 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti želi li postati članicom EU.

Komentara 1

PV
prcko.vita
09:58 10.03.2023.

Dodik legenda, sami su sebi uništili vozila. U Srebrenici sami sebe poklali muslimani, da bi pokušali ocrniti Srbe, da bi pokušali proglasiti genocid. U posavini Hrvati sami sebe iselili, jer eto, htjeli su da kažu da su to uradili Srbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije