Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EU nudi 15 tisuća eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima

Europska komisija je u utorak objavila da je pokrenut internetski portal WiFi4EU, na koji se zainteresirane općine mogu prijaviti i početi prijavljivati za prvi natječaj koji će se otvoriti sredinom svibnja
20. ožujka 2018. u 13:26 3 komentara 446 prikaza
EU provodi inicijativu za besplatan WIFI u svim europskim općinama
Foto: Thinkstock/ilustracija

Europska komisija u okviru Programa WiFi4EU nudi općinama u EU-u po 15 tisuća eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima, poput knjižnica, muzeja, bolnica, trgova ili parkova.

Švicarska upozorava na protekcionizam SAD-a Problemi za izvoznike Švicarska upozorila na gospodarske rizike od protekcionizma SAD-a

Europska komisija je u utorak objavila da je pokrenut internetski portal WiFi4EU, na koji se zainteresirane općine mogu prijaviti i početi prijavljivati za prvi natječaj koji će se otvoriti sredinom svibnja. Općine se mogu registrirati od utorka na portalu www.WiFi4EU.eu. Sredinom svibnja bit će objavljen prvi poziv za na podnošenje prijava, a prijavljene općine moći će podnijeti zahtjeve za prvi paket od 1000 vaučera WiFi4EU (svaki u vrijednosti od 15 tisuća ura). Kriterij za raspodjelu vaučera je redosljed prijava - prvih tisuća prijavljenih dobiva 15 tisuća eura.

Komisija će, uzimajući u obzir ravnomjernu geografsku zastupljenost, objaviti imena prvih 1000 općina koje će dobiti financiranje u okviru prvog poziva. Svaka država sudionica dobit će najmanje 15 vaučera. Riječ je o inicijativi koju je u svom govoru o stanju Unije u rujnu 2016. najavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. "Cilj je inicijative WiFi4EU zajamčiti da svako europsko selo i svaki grad do 2020. dobiju besplatan bežični pristup internetu oko glavnih središta javnog života", rekao je tada Juncker.

Općine mogu iskoristiti vaučere WiFi4EU za kupnju i instalaciju opreme za Wi-Fi (bežične pristupne točke) u svojim središtima javnog života. Troškove održavanja mreže snosit će općine. U proračunu EU-a do 2020. 120 milijuna eura namijenjeno je financiranju opreme za besplatne Wi-Fi usluge u 8000 općina u svim državama članicama te u Norveškoj i na Islandu. Tijekom sljedeće dvije godine objavit će se još četiri poziva na podnošenje prijava u okviru programa WiFi4EU. 

Mreže financirane programom WiFi4EU bit će besplatne, bez reklama i u njima se neće prikupljati osobni podaci korisnika. Financiranje će se odobriti samo onim mrežama koje ne udvostručavaju postojeće besplatne privatne ili javne mreže usporedive kvalitete na istim javnim mjestima.

 

Francuski jezik želi se nametnuti kao zamjena engleskom jeziku Napori francuskih političara Francuski jezik priželjkuje 'comeback' nakon brexita Djeca migrantskog porijekla lošija su u školi Studija Djeca migrantskih korijena lošija u školi Europska unija i Velika Britanija sve su bliže sporazumu Brexit Velika Britanija i EU "nikad bliži" sporazumu o izlasku
poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Avatar mali322
    mali322:

    Nama internet ne treba, na oltaru sve bitno čujemo!