Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brexit

Velika Britanija i EU "nikad bliži" sporazumu o izlasku

Europska unija i Velika Britanija sve su bliže sporazumu
Foto: Reuters
19.03.2018.
u 15:10

EU želi dovršiti sporazum o izlasku do listopada, a Britanci savez napuštaju u ožujku 2019. godine

Europska unija i Velika Britanija dogovorili su "velik dio" sporazuma o izlasku iz tog saveza, uključujući uvjete prijelaznog razdoblja nakon Brexita koje će trajati do kraja 2020., rekao je u ponedjeljak glavni pregovarač Bruxellesa Michel Barnier

EU želi dovršiti sporazum o izlasku do listopada, a Britanci savez napuštaju u ožujku 2019. godine. U dokument će biti uključeni uvjeti britanskog razvoda s Europom i detalji prijelaznog razdoblja kojemu je svrha pružiti pravnu sigurnost tvrtkama i građanima nakon Brexita i davanje vremena Londonu da osmisli novi sustav. Barnier je naglasio kako su se u "ključnom koraku" dvije strane uspjele suglasiti u "velikom dijelu" sporazuma o izlasku iz EU, posebice kad je riječ o tranzicijskom razdoblju u kojem je predviđeno zadržavanje svih Unijih propisa do kraja 2020. godine. "Prijelazno razdoblje koje je zatražila Velika Britanija bit će veoma korisno za britansku administraciju i poslovni svijet kako bi se pripremili za budućnost", smatra europski pregovarač. 

Istaknuo je da je Britanija pristala jamčiti jednaka prava građanima EU-a koji će doći na otok tijekom tog prijelaznog razdoblja kao onima koji su ondje stigli prije Brexita. Isto će vrijediti i za britanske građane koji će u tom razdoblju putovati u Europu.  London će poštovati i sve propise EU, iako neće sudjelovati u procesu donošenja odluka. "Obvezali smo se da u tom razdoblju radimo u dobroj vjeri i da nastavimo poštovati načelo iskrene i odane suradnje", naglasio je Barnier.  Prijelazno razdoblje će dvjema stranama omogućiti da se sporazumiju i o budućem trgovinskom odnosu, otkrio je i dodao da će pregovori biti "intenzivni i zahtjevni" zbog ograničenog vremena na raspolaganju.

Pregovarač britanske strane David Davis pohvalio je postignuti dogovor ustvrdivši kako je "dobar sporazum" o izlasku Britanije "najbliži do sada".  Davis je otkrio da je Britanija pristala na prijelazni sporazum do 31. prosinca 2020., usprkos tome što je London ranije htio da taj rok bude fleksibilan. "To je jako blizu periodu od dvije godine koji smo tražili", istaknuo je Davis. Barnier je upozorio da su neka ključna pitanja i dalje neriješena, uključujući izbjegavanje tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske. 

Ponovio je kako se to pitanje mora riješiti unutar "okvira izlaska" nakon što su Britanci rekli da će se ono rješavati u kontekstu budućeg trgovinskog sporazuma. "Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori, a to se odnosi na sve u dokumentu", upozorio je Barnier.  London i Bruxelles su se dogovorili da kad je riječ o pitanju izbjegavanja tvrde granice mora postojati rezervno rješenje u sporazumu o razvodu, prenosi Reuters. 

U galeriji pogledajte moguće posljedice Brexita:

Europska unija i Velika Britanija sve su bliže sporazumu
1/9

Komentara 3

AA
aabbcc
17:16 19.03.2018.

ako su lako usli ne znaci da ce lako i izaci

TO
Toni70
15:25 19.03.2018.

Velika Britanija i EU "nikad bliži" sporazumu o izlasku iz diktatorske Nejemačke Europe . dojadilo im da plačaju kao mladi majmuni i to vječeno a netrebaju most za Pelješac jer ih Bosnci ne puste kroz dvorište da slobodno prolaze , sve do za par godina kad budu EU e onda neče nitko na skupi most a i često zatvaran zbog vjetra ..Vide i zunaju EU & Balkansko pranje love i bez srama i smisla ali zna se diktataura iz EU je takva !!! Mnogi otoci umjesto da se spoje mostovima ne pouotok da jer svi Hrvati stalno putuju iz Zagreba za svoj Dubrovnik i tamo provode mjesecima svoje odmore u Hotelima sa 4-5 zvijezdica ............................ili 0,02% ?

IB
ibiza
21:57 20.03.2018.

kakav je to problem samo i EU i Velika Britanija kukaju oboje sto se to desilo ,fuj ,bljak.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije