Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

EU nema rješenje za migrante

Vlada prati kretanja migranata u bližoj i daljoj okolini i spremna je reagirati, poručuje potpredsjednik Krstičević
26. listopada 2016. u 23:20 3 komentara 1421 prikaza
migranti
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

– Hrvatska Vlada pozorno prati situaciju u bližem i daljem okruženju i sva kretanja migranata te će biti spremna u koordinaciji sa svim uključenima u taj proces donijeti pravodobne odluke – komentar je Damira Krstičevića, ministra obrane i potpredsjednika Vlade za unutarnju politiku i domovinsku sigurnost na prijetnju Turske da više neće sprečavati izbjeglice da prelaze Egejsko more i ulaze u EU, o čemu je jučer pisao Večernji list. 
U slučaju da Turska obistini svoje prijetnje, kaže stručnjak za nacionalnu sigurnost Vlatko Cvrtila, realna je opasnost da se Hrvatska opet suoči s migrantskim valom. A EU, ističe, nije izgradio nove mehanizme da zaustavi migrante. Tako će, smatra Cvrtila, u najcrnjem scenariju migranti doći do ovih prostora kako bi se u konačnici domogli Njemačke. No u Njemačkoj je došlo do promjene stava o migrantima, Austrija je jasno rekla da će zatvoriti svoje granice kao i Slovenija.

Naslovnica 25.10 DANAS U VEČERNJEM Ekskluzivno iz Ankare: 'Turska će pustiti izbjeglice prema EU' migranti krive europsku uniju Savjetnik premijera za Večernji: Turska će pustiti izbjeglice u Europu džungla Buldožeri u kampu Ljudima iz ‘Džungle’ ruše san o životu u Engleskoj

– Hrvatska bi se tada našla u teškoj situaciji. Vlasti kažu da smo spremni, no teško da ćemo moći se s tim valom nositi sami. Nužna je suradnja s EU i susjednim zemljama – upozorava Cvrtila. I bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić smatra da Hrvatska mora inzistirati na europskom zajedničkom odgovoru o migrantima.

– Nije samo pitanje hoće li Turska spriječiti migrante već hoće li to učiniti zemlje EU – Bugarska i Grčka. Jer zašto bi se Hrvatska pretvorila u hotspot zbog migranata koji dolaze iz EU – upozorava Ostojić. Rješenje su, prema njegovu mišljenju, prihvatni centri EU u Jordanu, Libanonu, Turskoj i na sjeveru Afrike. U tim bi se centrima odlučivalo o međunarodnoj zaštiti i tako bi se kontrolirano prihvaćali migranti i solidarno rasporedili u članice EU. Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije smatra da se Hrvatska mora oduprijeti trendu stavljanja žice na granice, ali upozorava i da se ne može sama nositi s novim migrantskim valom.

– Zato je nužno da naša diplomacija intenzivira razgovore s članicama EU koje se jasno protive politikama žice i s njima nađe rješenje za novi izbjeglički val. Treba raditi sa Slovenijom i Austrijom da maknu barijere – poručuje Bosanac. Dodaje da nikome nije u cilju da Hrvatska postane hotspot, ni izbjeglicama ni Hrvatskoj, a ni EU. Hotspot je, kaže, samo privremeno rješenje i nitko ne smije igrati igru tako da Hrvatsku vidi kao hotspot. Stoga je nužan dogovor članica EU.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Avatar FrancJunior
  FrancJunior:

  Svi puno pricate, a nista ne radite!

 • Somelier:

  Već mjesecima govorim kako zadnjega psi grizu. Mi smo EU bez obzira što nismo u Schengenu. Međutim Sloveniju Mađarsku i Austriju to ne interesira i oni se grade sa žićanom ogradom. Mi ne mi smo "humanisti" na svoju štetu. Imigranti ... prikaži još! će stiči u Hrvatsku pošto je EU jer znaju da će kad tad krenuti dalje ako ne prije dok ne opustoše Hrvatsku. Za to Hrvatska mora biti spremna i pod hitno donijeti zakon da vojska može svakoga trenutka na granice više kao psihološki faktor a ne kako neki pokušavaju prikazati da pucaju po ljudima. Još bi bolje bilo postaviti žićane ograde po zelenim granicama kao susjedi zbog bolje kontrole ulaska imigranata. Tko nema valjane i prave dokumente niti slučajno puštati u zemlju. Zato postoje ti glavi granični prelazi da se uvodi kontrola. Budu li o tome i dalje odlučivali Ostojić i Orepić i njih se pitalo za savjete onda zbogom pameti. Zato generale Krstićeviću podnesite zahtjev u saboru da se izglasa zakon o sudjelovanju vojske u čuvanju Hrvatskih granica dok je još vrijema. Pa nisu naši susjedi baš gluplji od nas.

 • Avatar Frano1
  Frano1:

  Dok se drugi ograđuju ili su već postavili žicu na granicu, vi pametujete.