Naslovnica Vijesti Svijet

'EU može dati 6 milijardi eura za migrantske centre u Africi'

25. lipnja 2018. u 21:16 3 komentara 397 prikaza
Migranti na brodu Aquarius
Foto: Reuters/PIXSELL

Europska unija bi mogla platiti 6 milijardi eura sjevernoafričkim državama za pružanje utočišta migrantima koji žele doći u Europu, rekao je u ponedjeljak povjerenik Europske komisije za proračun Guenther Oettinger.

Nathalie Loiseau POTREBNO RJEŠENJE Francuska poručila da neće slušati lekcije Rima o imigraciji

Članice Europske unije u sporu su oko toga kako riješiti migrantsku krizu, a to će pitanje dominirati susretom europskih čelnika kasnije ovog tjedna.

Jedna od ideja koja se razmatra su takozvane točke iskrcavanja u kojima bi zatraženi azili bili procesuirani na teritoriju Sjeverne Afrike prije no što bi migranti stupili na europski teritorij.

Migranti na brodu Aquarius
1 / 10
migranti u Maljevcu MIRKO GALIĆ Migranti će Hrvatskoj biti veći problem ako se izolira od Bruxellesa

EU bi financirala takav plan, a 6 milijardi eura u nadolazećim godinama su "vrlo realistična" brojka, rekao je Oettinger. EU je 2016. toliko obećala i Turskoj koja je zauzvrat pristala biti domaćin izbjeglicama koje bi u protivnom nastavile svoj put u Europu.

Kadgod blok može pronaći države ili partnere koji mogu surađivati, EU će financirati temeljne potrebe za migrante poput vode, sanitarnih čvorova, skloništa, odjeće, hrane i obrazovanja u "zatvorenim" selama, istaknuo je Oettinger.

Bez dlake na jeziku Pale teške riječi: migranti izazvali verbalni rat između Italije i Francuske

Posebno je spomenuo Libiju, Tunis i "druge države" sjevera Afrike.

Nijedna sjevernoafrička vlada dosad nije iskazala spremnost biti domaćin toj infrastrukturi, no razgovori su u tijeku s Međunarodnim uredom za migracije i UNHCR-om, objavila je Komisija.

Milorad Dodik predsjednik RS Dodik optužuje bošnjačke stranke da planiraju 150.000 migranata smjestiti u BiH
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • KaraMarko:

  Umjesto da ta EU podize i onako bjedan standard vise od pola EU oni hoce da daju 6 milijardi teroristima u Libiji i ostalim ekipama na sjeveru Afrike. Bravo... a zasto je Gadafi ubijen? Eto vam sad...placajte!

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  nekako se jako lukavo i dobro skriva istina radi čega je tolka navala izbjeglica na europu. sad se treba vratiti unatrag 15 godina, pa pojasniti radi čega su zapadne države prestale financijski i materijalno pomagati sirotinjske afričke države, iz kojih ... prikaži još! baš i dolazi većina ove sirotinje. bili su razni programi un-a i skupine država pomoći afrikancima, kupovalo se sjeme, traktori, oprema za navodnjavanje... pa se onda to ukinulo, jer je zapad najednom bio prepun ostataka hrane koju je bilo šteta bacati. pa su tako se kupovali traktori u srbiji (rakovica, npr.), kosilice, plugovi, kombajni, oprema za navodnjavanje, i slala dolje. i nekako se ublažavalo posljedice višegodišnjih suša. ali onda se krenulo u borbu protiv terorizma. i gle čuda, prve žrtve su bile sirotinjske afričke države, u kojima pak je baš onda zabilježen porast regruta terorista... pa se priča širila, došlo je i do arapskog proljeća, ali je mraz bio očito prejaki, pa nema plodova, dok su neke zemlje bile pošteđene događanja naroda, jer su važne za zapad, tipa saudijaca. eu neće dati 6 mlrd za centre, to je brojka kojom se trguje. kao što su obećali 30 mlrd dolara za obnovu afganistana, a prikupili manje od 10 %.

 • virtual1:

  jeftinija bi bila dva razarača da potope 20 brodica i nitko više nebi ni prelazio