Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nemaju podršku

Nitko u EU ne priznaje neovisnost Katalonije

Foto: Reuters
1/6
28.10.2017.
u 12:21

Nadam se da će španjolska vlada radije koristiti snagu argumenata, a ne argument snage, poručuje predsjednik Europskog vijeća Tusk

Lideri institucija Europske unije i država članica redom su se sinoć izjašnjavali da ne priznaju odluku o neovisnosti Katalonije.

– Nitko u EU neće priznati tu odluku – poručio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

On je ponovio jedinstven stav koji vlada unutar Europske unije da je katalonski referendum, pa onda i odluka parlamenta o neovisnosti, nezakonit, suprotan ustavu Španjolske i statutu autonomne pokrajine Katalonije, koji su svi “dio pravnog okvira EU”.

– Više nego ikad, potrebno je ponovno uspostaviti legalnost na temelju dijaloga i jamčiti slobode i prava svim katalonskim građanima – izjavio je Tajani.

Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, poručio je kako Uniji nisu potrebne nove pukotine. Dodao je kako ne želi vidjeti Uniju koja bi bila “sastavljena od 95 članica”.

– Ništa se ne mijenja za Europsku uniju. Španjolska ostaje naš jedini sugovornik. Nadam se da će španjolska vlada radije koristiti snagu argumenata, a ne argument snage – napisao je na svom profilu na Twitteru Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća.

1/11

Njemačka vlada također je sinoć priopćila da ne priznaje “unilateralnu odluku o neovisnosti koju je donio regionalni parlament” u Španjolskoj. Slično su priopćile i talijanska, francuska i druge vlade te američki State Department.

Prema propisima Europske unije, čak i kad bi katalonska odluka o proglašenju neovisnosti bila doživljena kao legalna i legitimna, Katalonija kao nova samostalna država ne bi automatski bila članica Europske unije odcijepljenjem od Španjolske, koja bi u takvom scenariju ostala članica EU.

Ključne riječi

Komentara 25

HR
hromcan
15:54 28.10.2017.

To da EU nepriznaje Kataloniju mi je normalno ali da gnide od naših političara šute i da neče priznati Kataloniju je S R A M O T A jer sjetite se ni Hrvatsku nisu htjeli ovi kriminalci iz EU tj.j. ondašnje EZ priznati.

DH
dalibor.hren
17:10 28.10.2017.

Licemjeri! Poštujte želju naroda!!!

FR
franjo
14:26 28.10.2017.

Sramotno je da je Hrvati ne podržu i priznaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije