Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Brextra time”

EU im dala rok za izlaz – 22. svibnja!

Brexit
Foto: Isabel Infantes/Press Association/PIXSELL
1/4
23.03.2019.
u 10:00

Brexit je i službeno ušao u produžetke, premijerka may je utučena no i dalje na nogama

Brexit je i službeno u produžecima, igra se “Brextra time” kako to u svojim igrama riječi nazivaju britanske novine, a premijerka Theresa May izgleda potučeno, no i dalje na nogama.

Iz Bruxellesa, s dvodnevnog summita EU na kojem je molila produljenje roka za izlazak do 30. lipnja, May se vratila s odbijenicom: nije dobila produljenje do 30. lipnja, nego do 22. svibnja pod uvjetom da sljedećeg tjedna britanski parlament ipak prihvati ispregovarani sporazum koji je već dvaput odbacio, a ako se to prihvaćanje do kraja sljedećeg tjedna ne dogodi onda s obvezom da do 12. travnja London predloži nešto novo što misli učiniti da bi izbjegao da se dogodi kaotičan Brexit bez sporazuma.

Pravilo iz 17. stoljeća

Premijerka May planira sljedećeg tjedna staviti sporazum o povlačenju iz EU po treći put na glasanje u parlamentu. Ali to joj tek treba dozvoliti predsjednik parlamenta John Bercow, koji je prošloga tjedna izvukao pravilo iz 17. stoljeća da bi spriječio novo glasanje o istom, već odlučenom i odbačenom prijedlogu.

Video - Brexit: Građani čekaju rezultate glasovanja

Vlada sada tvrdi da ovo nije isti prijedlog nakon summita, nego je promijenjen zbog toga što je sada Europsko vijeće podržalo dodatna pojašnjenja oko zaštitnog mehanizma za sjevernu Irsku, koji su May i predsjednik Komisije uoči drugog glasanja dogovorili u Strasbourgu.

Sve to znači da se May iz Bruxellesa vratila još više oslabljena i da i dalje ne kontrolira situaciju, pa mnogi nagađaju da bi mogla pasti sljedeći tjedan. Britanska premijerka pokušava zapravo spasiti i ispregovarani sporazum, ali i svoju premijersku poziciju.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron navodno je, prema neimenovanim izvorima agencije Reuters koji prenose raspravu iza zatvorenih vrata na preksinoćnjem dijelu summita EU, rekao kako je došao u Bruxelles s procjenom da šanse da May osigura većinu za sporazum prilikom trećeg glasanja iznose 10 posto. A nakon što je čuo njezino izlaganje na summitu, gdje je ostavila dojam da nema plan kako pomaknuti blokadu u svom parlamentu, zaključio je da su šanse još manje - 5 posto.

– May je povijest – citira londonski list The Times jednog neimenovanog diplomata EU.

Ne prihvati li britanski parlament sporazum o povlačenju iz EU, Britanci mogu do 12. travnja promijeniti neke od svojih tvrdih stavova i tako možda dobiti mogućnost dulje odgode Brexita, a u tom slučaju morali bi i do 12. travnja javiti Bruxellesu da ipak planiraju organizirati i nove izbore za Europski parlament (trenutno, to ne planiraju). Ne promijene li stav do 12. travnja, izlaze 22. svibnja iz EU bez sporazuma, dakle u kaotičnom, “no-deal” scenariju kojeg su se sada svi trudili izbjeći i koji bi se, bez ove odgode, dogodio za točno tjedan dana, u noći s 29. na 30. ožujka. To je bio dosadašnji zakonski rok za Brexit, koji je sada privremeno odgođen.

Foto: Reuters/PIXSELL

Francuski predsjednik Macron na kraju summita je zvučao zadovoljan time što je mogući pokušaj Britanaca da krivnju za “no-deal Brexit” 29. ožujka svale na EU ovim rješenjem izbjegnut. Problem je i dalje jasno na Londonu, pa i krivnja za mogući kaotičan izlazak bez sporazuma ostaje na Londonu.

Veliko postignuće summita

– EU je u vrlo jasnoj maniri odgovorila na britansku političku krizu. Britanski političari nisu sposobni implementirati nešto što su građani od njih zatražili. To je istinska demokratska i politička kriza, ali je britanska kriza. Odgovornost sada leži na Britancima i mislim da je to veliko postignuće (ovog summita, op.a.) – rekao je Macron.

Činjenica da do 12. travnja zapravo ostaje otvoreno pitanje idu li Britanci na nove europske izbore ili ne idu stvara nejasnoću i za Hrvatsku, koja bi zbog Brexita trebala imati 12 umjesto 11 zastupnika u Europskom parlamentu. Rok za raspisivanje europskih izbora u Hrvatskoj je 26. ožujka.

– Mi ćemo naći pravni način i za varijantu u kojoj Hrvatska bira 11 i za varijantu u kojoj bira 12 zastupnika – rekao je premijer Andrej Plenković novinarima nakon rasprave na summitu u Bruxellesu. 

Komentara 1

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
14:13 23.03.2019.

Jbg fotelja više je ipak važnija, pa zbog njih smo i prodali Dom, ne svoj naravno nego Hrvatski Dom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije