Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EU, Francuska, Njemačka i Britanija traže od Irana da se drži obveza

Tri zemlje i Mogherini izrazili su zabrinutost zbog prošlotjedne odluke Irana da ponovo počne obogaćivati uranij, ističući da taj potez nije u skladu sa sporazumom iz 2015.
11. studenoga 2019. u 22:11 3 komentara 186 prikaza
Iran
Foto: Getty Images

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini, kao i Francuska, Njemačka i Velika Britanija pozvali su u ponedjeljak Iran da se pridržava nuklearnog sporazuma koji je 2015. sklopio s velikim silama, upozorivši da će u protivnom biti suočen s novim sankcijama.

belgijska nuklearka Kršenje sporazuma Iran ne odustaje, nastavili obogaćivati uranij u nuklearnom postrojenju

Tri zemlje i Mogherini izrazili su zabrinutost zbog prošlotjedne odluke Irana da ponovo počne obogaćivati uranij, ističući da taj potez nije u skladu sa sporazumom iz 2015. "Potvrđujemo našu spremnost da razmotrimo sve mehanizme JCPOA (sporazuma), uključujući sporni mehanizam rezolucije, kako bismo riješili sva pitanja vezana uz provedbu JCPOA u skladu s obavezama Irana", navodi se u zajedničkom priopćenju Mogherini i tri zemlje.

Iran 40. obljetnicu opsade veleposlanstva SAD-a Tisuće Iranaca okupilo se i vikalo: Smrt Americi!

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u ponedjeljak da je Iran počeo obogaćivati uranij u svojem podzemnom pogonu Fordow. Dodala je da iranske zalihe obogaćenog uranija i dalje rastu.

Iran krši ograničenja sporazuma na svoje nuklearne aktivnosti korak po korak kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma prošle godine i obnovljene sankcije Teheranu. Teheran je rekao da može brzo zaustaviti svoje aktivnosti ako Washington ukine sankcije.
 

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • zimerman:

  Europa bez Amera izgleda ko auto bez točkova.

 • kukie:

  Nece zidovi dugo cekati

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  kojih obveza? dal europa poštuje sporazum iz 2015-e? ne. zašto? jer se boji američki kazni. amerika je izašla iz tog sporazuma. sporazum podrazumijeva držanje nekih dogovora, kojih se drže obje strane iz sporazuma. amerika izašla, bacila teške sankcije na iran, ... prikaži još! europa nije podržala iran, i iran je, da podsjetimo, nekoliko puta pozivao europu da nastavi sa suradnjom, a europa se povukla, te je iran i sam, zadnji, izašao iz sporazuma. i što sad? zašto bi se iran držao obveza iz propalog sporazuma, kojeg se ne drži nitko? novi sporazum će biti, opet, nakon američkih izbora. samo onda će biti i drugačiji uvjeti, za sve strane, sa osiguračima kojih sad nije bilo. vrijeme radi za iran, toga većina nije svjesna. da bi irance u slijedećoj rundi privolili da nešto naprave, čime ćete ih uvjeriti? iran može samo taksativno nabrojati što ste radili sa starim sporazumom, i kako. i sebe pokazati kao stranu koja je do zadnjeg držala sporazum na životu. europa nije, ona je, po običaju, legla, opet, pod amerikance.