Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpore iz EU:

EU daje vinarima do 1,5 milijuna eura

vino
Robert Anić/Pixsell
23.06.2013.
u 18:51

U 2011. RH je izvezla vina za samo 12 mil. $, a uvezla za 21 milijun, većinom iz Makedonije. Sada ulazimo u EU koja je vodeći svjetski proizvođač, potrošač, izvoznik i uvoznik vina. U tim novim okolnostima treba se snaći i dobro prilagoditi

Borba za tržište u kojoj će morati dati maksimum, povećanje kvalitete i smanjenje cijena vina, samo su neki od izazova kojih će hrvatski vinari i vinogradari za nekoliko dana postati svjesniji nego ikad. EU je, naime, vodeći svjetski proizvođač, potrošač, izvoznik i uvoznik vina, koji s proizvodnjom i prodajom vina ostvaruje znatan dio prihoda. Hrvatski imidž vinarske i vinogradarske zemlje ispuhao se pak na samo 20.751 hektar registriranih i 3900 hektara neregistriranih vinograda, što će se ulaskom u Uniju, nesklonu novim sadnjama do 2015., teško promijeniti.

Tko je za to kriv?

No zna li se da smo prije 10-ak godina i uz operativne programe sadnje 13.000 hektara novih vinograda uz poticaje posadili manje od 4300, ali danas svejedno imamo zaliha vina u količini jednogodišnje proizvodnje od oko 1,4 milijuna hektolitara – zalihe su trenutačno puno veći problem i od neiskorištenih hektara – i od terana ili prošeka, kaže Zvjezdana Blažić, savjetnica ministra poljoprivrede, koji će u četvrtak na Vladi predstaviti Nacionalni program potpora za sektor vina za razdoblje od 2014. do 2018. Iako su pojedini vinari i udruge proteklih godina učinili puno, Z. Blažić je uvjerena kako je nacionalni program jedini recept za probleme zaliha te još uvijek nedovoljnu i neujednačenu kvalitetu i nekonkurentne cijene većine vinara. Vina su nam skupa i nedovoljno izbrendirana, dok s tržišta EU, Južne Amerike, JAR-a već sada dolaze i kvalitetna, a jeftinija vina. Kroz nacionalnu omotnicu Hrvatska će u tako u EU na godišnjoj razini imati na raspolaganju 11,8 milijuna eura, a od 2017. nadalje 10,8 milijuna. To su, smatra Z. Blažić, veliki novci za domaće vinare koji će im pomoći u promidžbi, restrukturiranju i konverziji vinograda, većim investicijama u vinarije i marketing vina te većem izvozu i boljem plasmanu na inotržištima. U EU se više od 30% potrošnje odvija na vratima vinarija, što je u nas nedovoljno iskorišteno. Cilj su nam tako i kušaonice i veća potrošnja hrvatskih vina i kroz turizam, a kako s ulaskom u EU padaju carine na uvoz vina u Hrvatsku, i te kako nam je važno poticanje prodaje na trećim tržištima, tvrdi Z. Blažić. Više, dodaje, nije važno tko je za to kriv, no RH je, primjerice, u 2011. izvezla vina za samo 12 milijuna dolara, a uvezla za 21 milijun, većinom iz Makedonije. Samo 30% naših proizvođača danas su izvoznici vina, što treba promijeniti i stvoriti imidž vinarske zemlje, a isto tako povećati i domaću potrošnju koja nije loša – oko 28 litara po stanovniku – ali još uvijek manja od ostalih mediteranskih zemalja s minimalnom potrošnjom od 35 litara naviše.

Novac u rukama

Nacionalnim programom potpora za sektor vina od 2014. do 2018. vinari će tako za promidžbu vina na tržištima trećih zemalja moći ostvariti subvencije do 50% prihvatljivih troškova projekta koje se ostvaruju za svaku godinu trajanja projekta. Prihvatljivi troškovi po projektu su 200 tisuća eura, minimalni iznos potpore po projektu 3000, a maksimalni 100 tisuća eura, doznajemo od Z. Blažić. O pitanju investicija u vinarije i marketing vina, prihvatljivi troškovi po projektu su 3 milijuna kuna, minimalni iznos potpore po projektu 5000, a maksimalni 1,5 milijuna za mikro, mala i srednja poduzeća i 750 tisuća eura za poduzeća s manje od 750 zaposlenih i 200 milijuna eura prihoda. Jednaki su iznosi i za potpore za restrukturiranje i zamjenu vinograda za koje proizvođači podnose zahtjev, upisane u Vinogradarski registar, s time da manji vinari ostvaruju povrat investicije do 50%, a veliki do 25% uloženog iznosa. U Ministarstvu poljoprivrede računaju kako će za sve te projekte vinari moći zahtjev podnijeti već od početka iduće godine.

>> Vinarima se ulaskom u EU nudi da se sami opredijele

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije