Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manfred Weber

EU će postati vodeća sila u umjetnoj inteligenciji

Manfred Weber
Foto: Reuters/PIXSELL
08.02.2019.
u 18:16

Kandidat za budućeg šefa Europske komisije, iz Atene i službeno krenuo u kampanju za europske parlamentarne izbore.

Ne želimo da se budućnost temelji na strahu nego na nadi, desne populističke stranke, a ni ljevica, nisu u stanju osigurati bolju budućnost i radna mjesta, poručio je u srcu Grčke njemački političar Manfred Weber, kandidat stranaka desnog centra, europskih pučana, za budućeg šefa Europske komisije.

Pučani su iz Atene i službeno krenuli u kampanju za europske parlamentarne izbore, u koju ulaze sa zanimljivim ekonomskim programom. Uz obećanje da će iskoristiti sve europske potencijale da se otkrije lijek protiv raka, Weber najavljuje paneuropski energetski pakt prema kojemu bi do 2025. sve članice EU trebale imati dovoljno priključaka za struju i plin.

Nadalje, Weber obećava cestovno i željezničko povezivanje Europe, što je zanimljivo i za Hrvatsku koja ima lošu željezničku infrastrukturu.

Sveučilište za inovacije

– Danas imamo odličnu željezničku mrežu u zapadnoj Europi, putuje se brže vlakom nego avionom, ali kad se krene preko petog ili desetog koridora, putuje se satima.

Ovo je prilika i za nas jer EU želi ulagati u modernizaciju željeznice – prokomentirala je hrvatska eurozastupnica Ivana Maletić.

Dobro vođena ekonomija u kojoj se stvaraju radna mjesta zahtijeva snažnu europsku infrastrukturu, stoji u Weberovu izbornom programu.

Obećanja Europskih pučana

1. Povećati udio industrije na 20% BDP-a EU, s naglaskom na high-tech i inovacije kako bi se zadržala snažna proizvodna baza u Europi     

2. Obvezujemo se pokrenuti velike europske inovacijske projekte i okupiti sve znanje i naše resurse za otkrivanje lijeka protiv raka

3. Pokrenuti nove istraživačke programe i nove tehnologije, EU treba tražiti vodstvo u kvantnoj tehnologiji     

4. Zaustavljanje prodaje strateških tehnologija i industrija izvan EU kako bi se obranili zajednički strateški gospodarski i sigurnosni interesi     

5. Cestovno i željezničko povezivanje te do 2025. dovoljan broj priključaka za struju i plin u svim članicama Europske unije

Moramo se pobrinuti da svatko, stanovnik grada ili sela, bude povezan kako prometnom tako i digitalnom infrastrukturom. EU će investirati i u superračunala i 5G mrežu diljem EU kako bi se osiguralo da svaka regija bude konkurentna.

EU će uvesti pravila koja će omogućiti da bude svjetski lider u proizvodnji automobila koji sami voze. Kad je o znanosti i inovacijama riječ, EU bi trebao dobiti zajedničko europsko sveučilište za inovacije, ali i jedinstvenu istraživačku platformu koja bi trebala biti dostupna svim znanstvenicima i istraživačima.

Njemački političar ulazi u utrku za šefa Europske komisije s obećanjem da “će od EU stvoriti vodeću svjetsku silu u umjetnoj inteligenciji, robotici, biomedicini i inženjerstvu”.

U usporedbi s napretkom Kine, SAD-a i dijela Bliskog istoka, Europa ima konkurentske prednosti: naše zajedničke vrijednosti, socijalno tržišno gospodarstvo i političku stabilnost, navode pučani u svom izbornom programu.

Ulaganja u znanost

Nadalje, udio industrije u BDP-u trebao bi porasti na 20%, pogotovo u pametnoj industriji, što bi spriječilo bijeg investicija i radnih mjesta. 

- Ako puštate američke i kineske kompanije da ovdje stvaraju monopol, puštate ih da jačaju svoju, a ne našu ekonomiju, to je suptilna borba za potrošača. Valoriziranjem svog kulturnog naslijeđa i nametanjem svog načina života vi ujedno jačate domaću potrošnju - prokomentirala je Zeljana Zovko, zastupnica HDZ-a. 

Novac za zapošljavanje mladih pučani misle pribaviti oporezivanjem velikih tehnoloških divova, a neslužbeno se može čuti da bi porez na tehnološke kompanije mogao biti od dva do 15 posto. Bio bi to prvi izravni porez koji bi uveo EU.

U pripremi je i europska povelja o stažiranju i naukovanju mladih kako bi se ujednačila pravila edukacije. Pet milijuna radnih mjesta koja spominje Weber trebali bi biti poslovi budućnosti i temeljiti se na inovacijama i umjetnoj inteligenciji.

– Koliko će takvih radnih mjesta biti u Hrvatskoj, ovisi o nama. Može ih biti nula, a može i 180.000, nitko ne može tu kvotu raspoređivati po zemljama – navodi Ivana Maletić.

Danas obrazujemo mlade za poslove koje ne možemo ni zamisliti, treba ih naučiti kako se koristiti ogromnom količinom informacija i tehnologijom.

Maletić kaže da je za pet milijuna novih, tehnološki naprednih radnih mjesta pripremljen dosad najveći program investicija – novi InvestEU za razdoblje 2021.-2027., koji dosadašnja ulaganja povećava više od tri puta – s četiri milijarde eura na 13 milijardi eura.

– Udvostručujemo ulaganja u znanost, istraživanje i inovacije u programu Horizon (sa 68 na 120 milijardi eura prema prijedlogu Europskog parlamenta) te posebno ulaganja u programe edukacije i razmjena znanja mladih kroz Erasmus+ koja se povećavaju s dosadašnjih 13,7 milijardi eura na 41 milijardu eura – objašnjava Maletić.

Hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica istaknula je kao probleme nezaposlenost u sredozemnom bazenu te migracije.

– Europa najviše ulaže u afričke zemlje, solidarni smo i želimo da se i Afrika ekonomski dobro razvija kako bi ljudi ostajali živjeti na svom kontinentnu, u svojim zemljama – istaknula je Šuica te dodala da će za pedeset godina jedan od pet Europljana vući korijene iz Afrike.

Manfred Weber kaže da je izabrao Grčku da predstavi svoj plan o pet milijuna radnih mjesta u idućih pet godina jednim dijelom i kako bi pružio podršku sestrinskoj opozicijskoj stranci Novoj demokraciji, koja će pokušati srušiti s vlasti lijevu Syrizu i njezina premijera Tsiprasa na redovitim parlamentarnim izborima koji se očekuju u jesen ove godine.

Grčka je u deset godina krize izgubila 25 posto BDP-a, a zemlju je napusilo čak 500.000 mladih ljudi, spomenuo je šef grčke opozicije Kyriakas Mitsotakis, prvi čovjek Nove demokracije, koja zasad vodi u anketama pred Tsiprasovom strankom 38 posto prema 26 posto. Tsiprasu je popularnost pala i zbog dogovora s Makedonijom o imenu. – Atena je danas grad jeftinih nekretnina i obrazovane radne snage – poručio je Mitsotakis, koji poziva sve zainteresirane da dođu ulagati u njegovu zemlju te iskoriste priliku, među ostalim, i u neograničenoj energiji zemlje koju daju sunce i vjetar.

Očekuje se da će grčka ekonomija ove godine rasti više od dva posto, a vlada je prvi put u deset godina povećala minimalnu plaću, i to za 11 posto, na 650 eura, a primjenjivat će se i na mlađe od 25 godina. Naime, dosad je minimalac mladih Grka bio za četvrtinu niži od najniže plaće za ostale radnike.

Pogledajte i video: Hrvatski apsurdi

Komentara 5

PA
PainKiller
18:42 08.02.2019.

Kad nemaju prave inteligencije.

Avatar superhik74
superhik74
21:59 08.02.2019.

Hoce, biti ce im potrebna "umjetna inteligencija" da nadoknade nedostatak istinske inteligencije, kako bi mogli nastaviti s fake news propagandom, s obzirom da su stanju raspada, prvo ce otici Velika Britanija, a za njima Italija, Francuska, pa onda i Njemacka, ali zato ce se prikljuciti velesile tipa Makedonija i Albanija.

Avatar Kaladin
Kaladin
18:24 08.02.2019.

Već ste sad umjetna inteligencija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije