Naslovnica Vijesti Svijet

EU aktivira zakon koji blokira sankcije SAD-a Iranu

EU tom odlukom namjerava održati na životu međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump odlučio povući SAD iz sporazuma i ponovno uvesti sankcije Iranu i tvrtkama koje tamo posluju.
17. svibnja 2018. u 17:23 7 komentara 602 prikaza
Jean-Claude Juncker
Foto: DIMITAR DILKOFF/REUTERS/PIXSELL

Europska komisija će u petak pokrenuti proces aktiviranja zakona koji zabranjuje europskim tvrtkama da provode sankcije SAD-a protiv Irana i odbacuje bilo kakve sudske presude u kojima se primjenjuju američke kazne.

EU Tomislav Krasnec EU nam ništa ne uzima, samo možemo mi njoj

"Kao Europska komisija imamo dužnost zaštititi europske tvrtke. Moramo djelovati i zato pokrećemo proces aktiviranja 'statuta blokiranja' iz 1996.. Učinit ćemo to sutra ujutro u 10 i 30", rekao je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

"Također smo odlučili dopustiti Europskoj investicijskoj banci da europskim tvrtkama olakša ulaganja u Iranu. Komisija će održati svoju suradnju s Iranom", rekao je Juncker na konferenciji za tisak nakon sastanka čelnika EU-a u Sofiji.

EU tom odlukom namjerava održati na životu međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump odlučio povući SAD iz sporazuma i ponovno uvesti sankcije Iranu i tvrtkama koje tamo posluju.

Unija se nada da će Iran nastaviti poštivati sporazum sve dok će moći jamčiti dovoljno gospodarskih koristi koje su obećane u zamjenu za odustajanje Teherana od razvoja tehnologija koje mogu služiti za proizvodnju nuklearnog oružja. Prosvjedi u Iranu Europski čelnici Europa će štititi svoje interese nakon povlačenja SAD-a iz sporazuma s Iranom Angela Merkel NARUŠIO POVJERENJE Merkel oštro napala Trumpa: To je loša vijest za svijet! Donald Trump objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom na korak do bombe Zbog Izraela i Irana Trump cijeli svijet okreće protiv sebe i SAD-a
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

  • killdozer:

    a konacno nesto pametno i od njih, amerima treba pokazat srednji prst i gledat svoje interese

  • ivanjoksimovic:

    Nije dzabe Iranac dolazio pre 2 godine na one silne sastanke po Evropi. Osigurali su oni sebe. Ameri odavno vec posustaju a neke druge drzave preuzimaju konce

  • ing-12345:

    Kada sudovi u SAD donesu presude o kaznama EU trkama koje rade u SAD a posluju i u Iranu u vrijednostima od nekoliko desetaka milijardi dolara Juncker i njegovi EU birokrati će moći svoj zakon tj. papir na kojem je ... prikaži još! je napisan moći koristiti samo u WC-u.