Naslovnica Vijesti Hrvatska

Erhardt (HGSS): Treba čekati da monsuni prođu, učiti djecu ronjenju je suluda ideja

S naše strane bi najizvjesniji ishod bio da se djecu opremi hranom i medicinskom podrškom i da oni budu tamo dok god uvjeti ne budu takvi da oni mogu slobodno izaći van kao što su i ušli - rekao je Erhardt
04. srpnja 2018. u 18:07 18 komentara 7593 prikaza
Robert Erhardt
Foto: Screenshot VL
Pogledajte galeriju 1/3

Slučaj nestanka skupine mladih nogometaša i njihovom treneru koji su ostali zarobljeni u špilji u Tajlandu zaintrigirao je svijet. Dječaci su pronađeni, ali ih se zbog vode u špilji ne može odmah izvući, pa bi dolje mogli ostati još nekoliko mjeseci. 

Dječaci zarobljeni u pećini Zarobljeni u pećini HGSS spreman za akciju spašavanja dječaka, čekaju samo poziv s Tajlanda

U akciju spašavanja mogli bi biti pozvani i pripadnici HGSS-a koji imaju veliko iskustvo, a o svemu tome je u studiju Večernjeg lista pričao i HGSS-ovac Robert Erhardt.

Erhardt se složio da je opcija čekanja dok se uvjeti ne poboljšaju bolja od, na primjer, učenja djece ronjenju kao bi mogli izaći, što je nazvao suludom ideju.

- S naše strane bi najizvjesniji ishod bio da se djecu opremi hranom i medicinskom podrškom i da oni budu tamo dok god uvjeti ne budu takvi da oni mogu slobodno izaći van kao što su i ušli - rekao je Erhardt, dodajući da je postupak izuzetno rizičan.

spašavanje dječaka Tajland Spašavat će ih mjesecima Otkriveno zbog čega su dječaci s trenerom ušli toliko duboko u spilju

- Da smo mi sa svojim iskustvom koje imamo tamo, definitivno bismo savjetovali da se ide s tom varijantom čekanja da ti monsuni prođu i da uvjeti budu takvi da djeca mogu izaći van bez ronjenja. Ronjenje u kristalnoj vodi je divna aktivnost, ali i riskantna i opasna, a speleoronjenje je jedna od najopasnijih aktivnosti - naglašava Erhardt.

Objasnio je kako je vidljivost u podzemnim vodama jako loša - "kao da ste u gustoj bijeloj kavi", a kanali su usko i vrlo neprolazni.

- I iskusnim roniocima to bi bilo teško, a kamoli djeci - dodao je.

dječaci zarobljeni u spilji Ubrzat će spašavanje Dječaci će morati roniti gotovo dva kilometra kako bi izašli iz spilje

- Osposobiti osobu za ronjenje, a pogotovo za speleoronjenje je jednostavno, po mom dubokom uvjerenju, suluda ideja. To je jednostavno nemoguća ideja - kaže Erhardt.

Zarobljene bi trebalo izvući odmah jedino ako bi netko od njih bio životno ugrožen, dodao je.

Što je još rekao Robert Erhardt pogledajte u videu.

Robert Erhardt
1 / 7
Tajland: dječaci nestali u spilji
Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • goranfr:

  Daj bože da im ne zatreba, ali s obzirom na situaciju bolje da nauče roniti.

 • Avatar Proleter
  Proleter:

  Iskreno, mislim da nema nikakve šanse da sva djeca prežive tako zahtjevno ronjenje. Treba im donijeti svjetla koja će im simulirati dan i noć, udobne madrace, hranu, vodu, sokove, komunikacijski kanal s roditeljima i bit će sve u redu do ... prikaži još! povlačenja vode. To je najbolje.

 • Vito:

  Proleter: __ Politika Vlatka Mačeka nas je i dovela do sadašnjeg stanja u kojem vlada pljačkaška organizacija pred sudom osuđena za pljačku Hrvatske. __ U Tajlandu nije ništa bolje, zato je za djecu sigurnije da ih odmah izvade, jer će ... prikaži još! zbog korupcije izgladnjeti čim se maknu televizijske kamere. __ Dajte budite svjesni - Tajlanđana ima 62.354.402 i gubitak tih nekoliko "buntovnika" zabrinut će samo njihove obitelji __ Ovo je samo prilikaza tajlandske vlasti da ušićare od zapada bolju tehnologiju i turistima ponude ulazak još dublje u njihove špilje u koje stane zagrebačka katedrala zajedno s Ribnjakom i Dolcem. __ Što prije djecu izvuku van to im je veća šansa za preživljavanje - po staroj narodnoj poslovici: željezo se kuje dok je vruče. __ Tko će više pitati za djecu nakon mjesec dana, kamoli do zime kad prestaje sezona monsuna.