Naslovnica Vijesti Hrvatska

Erhardt (HGSS): Treba čekati da monsuni prođu, učiti djecu ronjenju je suluda ideja

S naše strane bi najizvjesniji ishod bio da se djecu opremi hranom i medicinskom podrškom i da oni budu tamo dok god uvjeti ne budu takvi da oni mogu slobodno izaći van kao što su i ušli - rekao je Erhardt
04. srpnja 2018. u 18:07 18 komentara 7538 prikaza
Robert Erhardt
Foto: Screenshot VL
Pogledajte galeriju 1/3

Slučaj nestanka skupine mladih nogometaša i njihovom treneru koji su ostali zarobljeni u špilji u Tajlandu zaintrigirao je svijet. Dječaci su pronađeni, ali ih se zbog vode u špilji ne može odmah izvući, pa bi dolje mogli ostati još nekoliko mjeseci. 

Dječaci zarobljeni u pećini Zarobljeni u pećini HGSS spreman za akciju spašavanja dječaka, čekaju samo poziv s Tajlanda

U akciju spašavanja mogli bi biti pozvani i pripadnici HGSS-a koji imaju veliko iskustvo, a o svemu tome je u studiju Večernjeg lista pričao i HGSS-ovac Robert Erhardt.

[video: 25677 / ]

Erhardt se složio da je opcija čekanja dok se uvjeti ne poboljšaju bolja od, na primjer, učenja djece ronjenju kao bi mogli izaći, što je nazvao suludom ideju.

- S naše strane bi najizvjesniji ishod bio da se djecu opremi hranom i medicinskom podrškom i da oni budu tamo dok god uvjeti ne budu takvi da oni mogu slobodno izaći van kao što su i ušli - rekao je Erhardt, dodajući da je postupak izuzetno rizičan.

spašavanje dječaka Tajland Spašavat će ih mjesecima Otkriveno zbog čega su dječaci s trenerom ušli toliko duboko u spilju

- Da smo mi sa svojim iskustvom koje imamo tamo, definitivno bismo savjetovali da se ide s tom varijantom čekanja da ti monsuni prođu i da uvjeti budu takvi da djeca mogu izaći van bez ronjenja. Ronjenje u kristalnoj vodi je divna aktivnost, ali i riskantna i opasna, a speleoronjenje je jedna od najopasnijih aktivnosti - naglašava Erhardt.

Objasnio je kako je vidljivost u podzemnim vodama jako loša - "kao da ste u gustoj bijeloj kavi", a kanali su usko i vrlo neprolazni.

- I iskusnim roniocima to bi bilo teško, a kamoli djeci - dodao je.

dječaci zarobljeni u spilji Ubrzat će spašavanje Dječaci će morati roniti gotovo dva kilometra kako bi izašli iz spilje

- Osposobiti osobu za ronjenje, a pogotovo za speleoronjenje je jednostavno, po mom dubokom uvjerenju, suluda ideja. To je jednostavno nemoguća ideja - kaže Erhardt.

Zarobljene bi trebalo izvući odmah jedino ako bi netko od njih bio životno ugrožen, dodao je.

Što je još rekao Robert Erhardt pogledajte u videu.

Robert Erhardt
1 / 7
Tajland: dječaci nestali u spilji
Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

 • goranfr:

  Daj bože da im ne zatreba, ali s obzirom na situaciju bolje da nauče roniti.

 • Avatar Proleter
  Proleter:

  Iskreno, mislim da nema nikakve šanse da sva djeca prežive tako zahtjevno ronjenje. Treba im donijeti svjetla koja će im simulirati dan i noć, udobne madrace, hranu, vodu, sokove, komunikacijski kanal s roditeljima i bit će sve u redu do ... prikaži još! povlačenja vode. To je najbolje.

 • Vito:

  Proleter: __ Politika Vlatka Mačeka nas je i dovela do sadašnjeg stanja u kojem vlada pljačkaška organizacija pred sudom osuđena za pljačku Hrvatske. __ U Tajlandu nije ništa bolje, zato je za djecu sigurnije da ih odmah izvade, jer će ... prikaži još! zbog korupcije izgladnjeti čim se maknu televizijske kamere. __ Dajte budite svjesni - Tajlanđana ima 62.354.402 i gubitak tih nekoliko "buntovnika" zabrinut će samo njihove obitelji __ Ovo je samo prilikaza tajlandske vlasti da ušićare od zapada bolju tehnologiju i turistima ponude ulazak još dublje u njihove špilje u koje stane zagrebačka katedrala zajedno s Ribnjakom i Dolcem. __ Što prije djecu izvuku van to im je veća šansa za preživljavanje - po staroj narodnoj poslovici: željezo se kuje dok je vruče. __ Tko će više pitati za djecu nakon mjesec dana, kamoli do zime kad prestaje sezona monsuna.