Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubrzat će spašavanje

Dječaci će morati roniti gotovo dva kilometra kako bi izašli iz spilje

dječaci zarobljeni u spilji
Foto: Reuters/Pixsell
1/11
Autori: Hina, Vecernji list
04.07.2018.
u 08:44

Problem je što nitko od dječaka ne zna plivati niti roniti pa će spasioci imati vrlo težak zadatak

Dječaci i trener koji su zarobljeni u poplavljenoj spilji na Tajlandu, morat će roniti gotovo dva kilometra kako bi izišli prije nego što voda naraste, javlja Sky News.

Dvanaest dječaka u dobi od 11 do 16 godina i 25-godišnji trener nestali su 23. lipnja, a pronađeni su nakon devet dana duboko u spilji u kojoj su ostali zarobljeni nakon što su pokušali doći do kraja tunela kako bi upisali svoja imena na zidu. Dok su oni bili u spilji, vani je padala jaka kiša koja je prouzročila poplavu.

Problem je što nitko od dječaka ne zna plivati ni roniti pa će spasitelji imati vrlo težak zadatak.

Tajlandski ministar unutarnjih poslova kazao je kako spašavanje mora biti ubrzano jer je najavljena nova kiša, a dječake će izvući iz spilje u idućih nekoliko dana.

Svakog od njih izvlačit će u pratnji dva ronioca kroz vodu.

– Sve mora biti savršeno i dječaci ne smiju paničariti inače neće preživjeti – rekao je jedan ronilac.

Prvi plan bio je obučiti dječake i trenera kako roniti, no zbog nove poplave koja im prijeti moraju ih izvući što prije iz opasne spilje.

Vježbaju disanje

– Vježbaju stavljanje maske i (podvodno) disanje – rekao je pak na konferenciji za novinare Narongsak Osotthanakorn, zapovjednik spasilačke misije i guverner pokrajine Chiang Rai, gdje se špilja nalazi.

– Ali poplava u pećini još je prevelika da bi oni mogli roniti. Idealna situacija bila bi da je špilja potpuno suha, ali za to treba predugo čekati – kazao je.

– Ima dovoljno hrane za njih u pećini i čim se razina vode spusti, izvest ćemo ih van – dodao je guverner.

dječaci zarobljeni u spilji
1/7
Ključne riječi

Komentara 25

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
09:11 04.07.2018.

Ništa ja ne kužim ovaj članak.... u prvom dijelu članka moraju požuriti jer će nove kiše, u drugom dijelu članka piše da će čekati da se razina vode spusti... kako će se spustiti ako dolaze nove kiše?

BL
bljak007
09:25 04.07.2018.

Što je tu je, neka ih izvedu žive iz špilje. To je najbitnije.

VI
Vito
09:18 04.07.2018.

Dječaci će morati roniti gotovo dva kilometra kako bi izašli iz spilje ::: Neće roniti 2.000 metara, nego preronjavati sifone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije