Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBIT ĆE KANDIDATURE

Erdogan protiv ulaska Švedske i Finske u NATO, tvrdi da su 'uzgajališta' terorista

FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan addresses the media after a cabinet meeting in Ankara
Foto: MURAT CET NMUHURDAR/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.05.2022.
u 19:56

Ankara kaže da Švedska i Finska skrivaju ljude za koje kaže da su povezani sa skupinama koje smatra teroristima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čija je zemlja članica Sjevernoatlantskog saveza, rekao je da neće dopustiti ulazak Švedske i Finske u NATO.

Rekao je da se švedsko i finsko izaslanstvo ne bi trebali ni truditi dolaziti u Ankaru kako bi je uvjerili da odobri njihovu kandidaturu za članstvo u NATO-u. Kako je naveo na konferenciji za medije, smatra da su one "utočišta za teroriste".

- Turska ne može reći "da" članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće. Kako da im vjerujemo? Švedska je uzgajalište terorističkih organizacija - naveo je. 

Kako prenosi The Guardian, dodao je i da imaju teroriste u svom parlamentu.

Ankara kaže da Švedska i Finska skrivaju ljude za koje kaže da su povezani sa skupinama koje smatra teroristima, a to su militantna skupina Kurdistanske radničke stranke (PKK) i sljedbenici Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je organizirao pokušaj državnog udara 2016. godine.

VIDEO Unatoč Putinovim prijetnjama Finska potvrdila zahtjev za članstvo u NATO-u!

Turska je rekla da želi da skandinavske zemlje zaustave potporu kurdskim militantnim skupinama prisutnim na njihovom teritoriju i ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj. NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske.

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je ranije danas da će njezina zemlja zatražiti pristupanje NATO-u.

- Vlada je odlučila obavijestiti NATO-a o volji Švedske da postane članica Saveza. Napuštamo jednu eru kako bismo ušli u novu - kazala je Andersson.

Susjedna Finska potvrdila je u nedjelju da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

 

Ključne riječi

Komentara 21

ZG
zg1985
21:45 16.05.2022.

terorist optuzuje druge da su teroristi

PR
prokurator
21:50 16.05.2022.

čekaj, pa zar on neće biti i protiv američkog članstva u nato, pa biden je nedavno proglasio da je turska počinila genocid nad armencima...

SE
serđo12
23:17 16.05.2022.

Ukrajina je već pobjedila ! -Na eurosongu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije