Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAEL KAO KOČNICA

Erdoğan želi da i Turska ima nuklearke

Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
06.09.2019.
u 09:15

Tel Aviv se pokazao kao glavna zapreka razvoju atomskog 
oružja u zemljama s muslimanskom većinom: od Rijada do Teherana.

Neke zemlje imaju rakete s nuklearnim glavama, ne jednu ili dvije. A nama kažu da ih ne smijemo imati. Ja to ne mogu prihvatiti, ljutito je rekao u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan na stranačkom skupu u gradu Sivasu na istoku zemlje.

Napomenuo je kako je neprihvatljivo da nuklearne sile zabranjuju Ankari da se domogne atomskog naoružanja. Erdoğanova je kritika upućena SAD-u, a najviše Izraelu, jer se obje zemlje protive bilo kakvoj mogućnosti da Turska posjeduje nuklearni arsenal.

200 glava u Izraelu

Izjava Erdoğana kako “neke zemlje imaju rakete s nuklearnim glavama, ne jednu ili dvije”, bila je upućena upravo Izraelu, za koji analitičari vjeruju da ima oko 200 nuklearnih bojnih glava iako nikad nije priznao postojanje nuklearnog programa niti je potpisao sporazum u vezi sa širenjem nuklearnog oružja.

– Blizu nam je Izrael, gotovo smo susjedi. Oni druge narode plaše time što imaju (nuklearno oružje, op. a.). Nitko ih ne smije ni taknuti – rekao je Erdoğan.

Za razliku od Izraela Turska je 1980. potpisala Sporazum o zabrani širenja nuklearnog naoružanja i 1996. sveobuhvatni sporazum o zabrani nuklearnih pokusa koji zabranjuje nuklearne detonacije u bilo koje svrhe.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Izrael se najviše protivi da bilo koja muslimanska zemlja posjeduje nuklearno naoružanje i to bi smatrali ugrozom svoje nacionalne sigurnosti jer više od milijardu muslimana na svijetu smatra da je Jeruzalem sveti grad, a da je džamija Al-Aqsa treće najvažnije sveto mjesto u islamu. Mnogi od njih žele osloboditi taj grad od izraelske okupacije. Zbog toga je još 7. lipnja 1981. godine izraelsko zrakoplovstvo bombardiralo i uništilo, u srcu iračkog teritorija, irački nuklearni reaktor na lokaciji 17 kilometara jugoistočno od Bagdada tvrdeći da je reaktor namijenjen proizvodnji plutonija za nuklearno oružje.

Isto tako, Izrael je priznao, objavivši povjerljive snimke iz zrakoplova, fotografije i obavještajne dokumente o svom zračnom napadu, da je 6. rujna 2007. bombardirao navodni sirijski nuklearni reaktor, na postrojenje Al-Kubar u blizini Deir al-Zora, na istoku Sirije. Tel Aviv je izrazio nezadovoljstvo i zabrinutost i zato što Pakistan, kao muslimanska država, u svom arsenalu ima 150 nuklearnih bombi. Ali ta država, u ovom trenutku, ne vidi opasnost od Pakistana.

Sporni Saudijci

Da je cilj islamskog svijeta uništenje izraelske države, dokazuje i Iran te tu zemlju smatra karcinomom koji treba ukloniti, što nije samo iranska vojna doktrina već i ideološka, zbog svetog grada Jeruzalema. Isto tako, iako Izrael i Saudijska Arabija imaju zajednički cilj i u neformalnom su savezništvu protiv Irana, Tel Aviv se zabrinuo i usprotivio ideji Donalda Trumpa i Kongresa zbog prodaje nuklearne tehnologije Rijadu.

Nuklearna tehnologija u rukama Saudijske Arabije, strahuju mnogi, mogla bi dodatno destabilizirati trusnu regiju Bliskog istoka. Izraelci se tako boje da bi u Saudijskoj Arabiji na vlast mogli doći i islamski ekstremisti koji bi tu nuklearnu energiju mogli koristiti u vojne svrhe, što bi bio nacionalna ugroza za izraelsku državu.

Pogledajte video

Ključne riječi

Komentara 8

TE
TEUTA
16:04 06.09.2019.

Turskoj nikada ne traba dati da posjeduje nukleatno oruzje. Erdogan je izjavio :" Minarets are our bayonets". Ne daj boze da na mjesto bajoneta bude nuklearna glava. Dosta je upotrijebio nuklearno oruzje na Balkanu za 100 godina.

Avatar nekakav
nekakav
12:26 06.09.2019.

na mjestu novinara ja bih bio jako pažljiv, pa ne bih nikada napisao nešto kao ono, 'da je cilj islamskog svijeta uništenje izraelske države, dokazuje i Iran te tu zemlju smatra karcinomom koji treba ukloniti, što nije samo iranska vojna doktrina već i ideološka, zbog svetog grada Jeruzalema....' jel se to novinar svrstava na stranu izraelaca, koji imaju atomsko oružje, i koji ni jednom susjedu ne dopuštaju da sagradi nuklearnu elektranu (ne bombu, ne kao oni, izraelci)? dal pravo na samoobranu i sigurnost države ima iran, iran, saudijci, baš kao što to pravo imaju izraelci? zašto izraelu nikad nije došla inspekcija iaea-e? ali baš nikad izrale nije dopustio stranim istražiteljima da uđu u njihove nuklearne komplekse, za razliku od irana, koji je dopustio, i dalje dopušta... inače iran nema problema sa židovima, u teheranu ima više sinagoga nego npr. u beču.. iranski židovi su slobodni i rade doslovno što ih je volja. al vaš problem je da to ne znate. vama nije problem da izrael muslimanima u izraelu i jeruzalemu ograničava jako puno prava. jer ste pali na njihovu propagandu. jednog dana izraelski susjedi će se dokopati te bombe. a onda će zavladati mir. bez ravnoteže nema mira.

MA
Matrix5
18:18 06.09.2019.

Loši ljudi uokolo Erdogana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije