Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'I tebe sam sit, kafano'

Erdoğan zabranio pjesme koje veličaju alkohol i ljubav i razbjesnio gledatelje

03.03.2018.
u 20:04

Te su pjesme, kaže, nemoralne i neprimjerene turskom društvu.

“Svaku večer votka, rakija i vino, što više pijete, postajete luđi i tužniji”, stih je turske popularne narodne pjesme koja se pjeva na svadbama i proslavama, a sada je protjerana s turske državne televizije TRT. Turski predsjednik Erdoğan zabranio je pjesmu smatrajući je “nemoralnom i neprimjerenom” turskom društvu.

I tako se novi turski sultan, nakon što je poslao mnoge kritičare, novinare, pisce i intelektualce u zatvor, sada bavi pjesmama. Turskoj državnoj televiziji TRT zbog „neprimjerenog sadržaja” vlada je zabranila emitiranje 202 pjesme što je izazvalo gnjev gledatelja.

Kurdski politički stihovi

Osim pjesama u kojima se spominje alkohol, na popisu zabranjenih našle su se i neke popularne ljubavne pjesme kao što su „Rana na srcu” i „Zagrli me”, pa čak i pjesme posvećene majci kao što je „Zbogom, majko”. Ljubavne pjesme, kažu, izazivaju seksualne osjećaje, a majka je svetinja i ne smije se koristiti u pjesmi.

1/7

Na tom se popisu našlo i 66 kurdskih narodnih pjesama koje su kvalificirane kao „političke”.

Sve je izvjesnije da uvođenjem predsjedničkog sustava u Turskoj Erdoğan ne želi promijeniti samo politički sustav već sekularnu pretvoriti u vjersku državu.

Još dok je bio premijer, na brežuljku iznad Bospora sagradio je džamiju, povećao je porez na alkohol i zabranio njegovo posluživanje u blizini džamija. Time je brojnim ugostiteljima, i onima u blizini europski obilježenih četvrti, otežao život. Istodobno je uspio provesti to da žene u državnim institucijama poput sveučilišta, sudova i parlamenta ponovo moraju nositi maramu.

Erdoğan je iz svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) izbacio Musfafu Çelebija, jednog od regionalnih lidera AKP-a, jer su se pojavile slike na kojima pije alkohol.

Turska ide u pravcu jače islamizacije društva – to dokazuje i činjenica da je Erdoğan predložio da preljub postane kazneno djelo ističući kako je bilo pogrešno odgoditi tu odluku 2004. zbog pritiska EU s obzirom na to da je to bio jedan od uvjeta za pregovore o ulasku Turske u EU.

– Pravo je vrijeme da raspravimo to pitanje s obzirom na to da naše društvo sada ima drugačiji moralni stav – ističe Erdoğan.

Kriminalizacija preljuba tema je rasprava u Turskoj već desetljećima.

Želu u povijest kao sultan

Ustavni sud 1996. ukinuo je zakon koji je do tada vrijedio jer je više pogodovao muškarcima nego ženama. Prema tom zakonu žene su se smatrale preljubnicama nakon jednog čina preljube, a muškarci samo ako su bili u dugoj izvanbračnoj vezi.

Erdoğan želi ući u povijest kao najvažniji državnik nakon Atatürka. S obzirom na to da se 2023. slavi 100. obljetnica Turske, Erdoğan želi sloviti kao najjači turski državnik i novi sultan.

Komentara 69

DO
domxerex
22:36 03.03.2018.

Eh da mi je vidjeti što će sada sarajevski paša Bakir od Iliđe napraviti i hoće li kopirati svoga uzoritog sultana. Hoće li naši drugovi podržati napore svoga uzoritog paše u namjeri da se dodvori sultanu Erdoganu. Do sada su svoga uzoritog pašu podržavali u njegovoj borbi protiv ustaša (među antifašistima popularan naziv za hrvate svjesne svoga roda i naoroda) iz BiH. Čak su i njegovog Miralem prihvatili i preimenovali u Miranda.

DO
domxerex
22:20 03.03.2018.

Iskomentiram kako sultan Erdogan u bosni ima pašu Bekira i kako se neki kod nas previše ufaju u tog pašu i odmah dobijem žuti i obrišu mi članak. Tobože prekršaj broj #3. Što li sam tu pogrešno rekao što se ne sviđa ljevičarima? Dobro, srao sam malo i tome kako će se dotični koji se ufaju u pašu morati se obrezati ali neka paze da si ga ne odrežu umjesto obrežu. Ni tu nisam puno pogreiješi jer u islamskim državama za aterizam je smtrna kazna kamenovanjem. Tako da im se nije previše radovati suradnji sa sultanom. Ni to nisam slagao. Očito istina previše voli. Možda me i za ovo kazne jer kao ne smijem komentirati njihove odluke.

IB
ibiza
23:02 03.03.2018.

covijek je vijerski clerik a ne politicar ,jednom sam slusao kako je isao u Kubu i tamo lobira za gradnju dzamija umijesto da pliticke probleme rijesava o boze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije