Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVINJARIJA Šibenski liječnici žale se zbog krađe snimki

Epohalna operacija žuči u sjeni videoskandala

11.02.2009.
u 16:20

Liječnici Kliničke bolnice Split doveli su javnost u zabludu kada su se, predstavljajući svoje nedavno obavljene operacije žuči kroz rodnicu, koristili snimkama slične operacije koju su prije godinu dana obavili šibenski kirurzi na svinji – reagirao je konzilij liječnika kirurgije Opće bolnice Šibenik.

Epohalni uspjeh
Operacije žuči su 7. veljače nad trima pacijenticama u KBC-u Split obavili dr. Zdravko Perko, dr. Željko Mimica i dr. Zoran Čala, a riječ je o transluminalnoj endoskopskoj kirurgiji preko prirodnih otvora ili kraće NOTES.

Događaj je zabilježen kao epohalni, a Šibenčanima je, uz bombastičnost predstavljanja uspjeha, zasmetalo to što su splitski kolege umjesto da medijima daju vlastite snimke operacije triju žena, bez prethodnog traženja suglasnosti novinare uputili na internetske stranice gdje je videomaterijal šibenskih kirurga kako operiraju svinju.

– Ljudi me zaustavljaju na ulici i interesiraju se o mogućnosti izvođenja takvih operacija, a ja moram svakome ponaosob objašnjavati da smo mi samo radili istraživanja, da su ovakve splitske operacije i ova prije godinu dana obavljena na svinji još u fazi razvoja, kod nas i u svijetu.

One još nisu rutinske te se još postavlja pitanje rizika i uopće smisla njihova izvođenja. Ne želim umanjiti uspjeh splitskih kolega, ali moram reći da je u najmanju ruku neprimjereno tako bombastično s time izlaziti u medije, pogotovo sa snimkama slične operacije, što smo je napravili na svinji. Ako je i od doktora i profesora, previše je – rekao je šibenski kirurg dr. Vinko Alfier.

Objašnjava da se za rutinske operacije žuči na koži pacijenta moraju napraviti dva reza veličine pet milimetara i jedan veličine centimetra, a kod operacije kakvu su napravili Splićani radi se samo jedan rez od pet milimetara na koži, ali se reže i rodnica.

Hvale se bez razloga
– Čestitam kolegama, ali moram reći da medicinskoj znanosti još nisu jasni ni razlozi zbog kojih bi se operacije radile na taj način. Zbog toga su trebali o svom uspjehu najprije izvijestiti medicinsku javnost na laparoskopskom kongresu, a ne hvaliti se po medijima – rekao je Alfier.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije