Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pacijent svrabom zarazio osoblje

Poduzete su sve epidemiološke mjere zaštite i prevencije prijenosa
19. rujna 2019. u 17:58 12 komentara 2183 prikaza
OB Pula
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Zaraženi pacijent najvjerojatnije je odgovoran za epidemiju svraba koja se proširila među zaposlenima u pulskoj bolnici.

klinika za infektivne bolesti KLINIKA ZA INFEKTIVNE BOLESTI Sedmero oboljelih od ospica u Zagrebu: Ne zna se izvor zaraze za šest pacijenata

– Do sada je zaraženo pet djelatnika i jedan bolesnik. Poduzete su sve epidemiološke mjere zaštite i prevencije prijenosa. Nije riječ o ozbiljnom stanju, ali važno je spriječiti daljnje širenje bolesti. Naše povjerenstvo za intrahospitalne infekcije provodi sve mjere u suradnji s epidemiološkom službom javnog zdravstva – doznajemo od dr. Dragana Trivanovića, pomoćnika ravnateljice Opće bolnice u Puli.

Pulska je bolnica objavila da je riječ o zaposlenima na jednom odjelu Službe za internu medicinu.

Glas Istre objavio je da će “s obzirom na novonastalu situaciju planirani hladni prijmovi i posjeti na odjelu biti reducirani do završetka epidemije, međutim pomoćnik ravnatelja za kvalitetu dr. D. Trivanović kazao nam je da posjeti nisu zabranjeni, nego su, prema savjetu epidemiologa, ostali prema nepromijenjenom rasporedu.

Jasna Valić, voditeljica Službe za epidemiologiju, kazala je da su provedene sve potrebne protuepidemijske mjere, a one uključuju "izolaciju i terapiju oboljelih osoba, preventivni tretman svih bliskih kontakata oboljelih osoba, kako obiteljskih tako i na bolničkom odjelu (djelatnici i pacijenti), mehaničko čišćenje i dezinfestaciju prostora i predmeta u okolini zdravstvenih djelatnika i pacijenata na zahvaćenom odjelu te dnevno praćenje stanja do okončanja epidemije".

Inače, svrab se prenosi direktnim kontaktom s kožom oboljele osobe, a najčešće među članovima obitelji i spolnim kontaktom.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?