Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

EP traži strože inspekcije rada za slamanje socijalnog dampinga

Zastupnici Europskog parlamenta pozivaju na stvaranje europske platforme za inspektore rada koji će nadzirati neprijavljeni rad kako bi ojačali prekograničnu suradnju i identificirali i vodili evidenciju o fiktivnim društvima i sličnim operacijama
15. siječnja 2014. u 09:52 1 komentara 721 prikaza
stanovi,bauštela,šljakeri,građevina
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Više ljudskih i financijskih resursa potrebno je za poslove inspekcije rada u državama članicama kako bi se uspješno borili protiv rada na crno, lažnog samozapošljavanja i socijalnog dampinga, kažu zastupnici Europskog parlamenta u neobvezujućoj rezoluciji usvojenoj u utorak, priopćava ta institucija.

- Nacionalna inspekcija rada igra važnu ulogu u provedbi socijalnog zakonodavstva i jamči poštenu igru u EU. Rješavanjem neprijavljenog rada ili rada na crno, što predstavlja 18,8% BDP-a EU, moglo bi se povećati porezne prihode. Inspekciji rada nedostaju ljudski resursi i nedovoljno prekogranične suradnje - rekla je izvjestiteljica, Jutta Steinruck (savez socijalista i demokrata, Njemačka) .

Jačanje prekogranične suradnje

Zastupnici Europskog parlamenta pozivaju na stvaranje europske platforme za inspektore rada koji će nadzirati neprijavljeni rad kako bi ojačali prekograničnu suradnju i identificirali i vodili evidenciju o fiktivnim društvima i sličnim operacijama. Oni također pozivaju Komisiju da istraži koristi uvođenja europske iskaznice socijalnog osiguranja ili drugi elektronički dokument na razini EU, zaštićen od krivotvorenja, na kojem bi bili pohranjeni svi potrebni podaci za provjeru radnog odnosa, kao što su detalji o socijalnom osiguranju i radnim satima i koji bi bili predmet strogih pravila zaštite podataka.

mirando mrsić Mrsić najavio 'Inspektori rada će ići u tajne nadzore, poduzeća neće znati kada dolaze'

Zastupnici pozivaju Komisiju da provede probni projekt europskog sustava ranog upozoravanja koji je usmjeren na signaliziranje kršenja pravila zaštite na radu i slučajeva neprijavljenog rada koji bi promicao brzu razmjenu informacija između država članica i kojem bi bila priložena crna lista kako bi se kršenje pravila zaštite na radu onemogućilo u ranoj fazi. EU treba nove mjere kako bi se borila protiv socijalnog dampinga, naglašava se u rezoluciji.

Socijalna zaštita

Druga neobvezujuća rezolucija koja poziva na adekvatnu socijalnu zaštitu za sve veći broj samozaposlenih radnika u EU i bolju koordinaciju socijalnih osiguranja između zemalja EU, odobrena je s 587 glasova za i 65 protiv.

>>Vodič kroz 2014.: Kako ćemo živjeti u Europskoj uniji, evo što trebate znati

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • Tvrdy:

    Tako je drugovi, još više nadzora, inspekcija, represije pa će se povećati porezni prihodi iz kojih ćete vi naravno grabiti kako vam paše. Pazi ovo, "europske platforme za inspektore rada", "europske iskaznice socijalnog osiguranja" - pa na ovome bi im ... prikaži još!im pozavidio i politbiro iz 50-ih. Koja kreativnost. Usput će stvoriti nova radna mjesta - inspektore, kreatore iskaznica, odbore za uvođenje istih . Dobitna kombinacija. Trebalo bi tim parlamentarcima još povećati plaće i benefite, ovo je stvarno ogroman doprinos poboljšanju ekonomske situacije cijele Europe, suzbijanju nezaposlenosti i povećanja raspoloživog dohotka građana.