Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na sjednici EP-a čule se i kritike Hrvatskoj zbog granične policije

HDZ-ovi europarlamentarci Karlo Ressler i Tomislav Sokol javljali su se za riječ i kontrirali svakom govorniku koji je kritizirao Hrvatsku, a riječ je bila o zastupnicima s ljevice i iz redova zelenih
14. studenoga 2019. u 11:42 6 komentara 1219 prikaza
Bihać, BiH: Migrantski kamp Vučjak
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta jutros u Bruxellesu zastupnici su raspravljali o teškoj humanitarnoj situaciji za migrante u Bihaću i drugdje u Bosni i Hercegovini u blizini granice s Hrvatskom, a tijekom rasprave čule su se i kritike upućene Hrvatskoj zbog postupanja hrvatske granične policije koje je, prema izvješćima nevladinih udruga na terenu, protivno hrvatskim, europskim i međunarodnim propisima o pravu na azil.

Migranti STROGA POLITIKA Vlasti u Bihaću zatvaraju migrante u kampove, kretanje dopušteno samo prema Hrvatskoj

HDZ-ovi europarlamentarci Karlo Ressler i Tomislav Sokol javljali su se za riječ i kontrirali svakom govorniku koji je kritizirao Hrvatsku, a riječ je bila o zastupnicima s ljevice i iz redova zelenih. 

– Zašto širite lažne informacije, nikakvih dokaza nema, samo prijave kojekakvih nevladinih udruga. To su sve dezinformacije, to je “fake news”! Hrvatska postupa sukladno europskim propisima, pa bih molio da se priče o “push backovima” ne ponavljaju ovdje u Europskom parlamentu jer jednostavno nisu istinite – rekao je u jednom trenutku Sokol, replicirajući talijanskom socijaldemokratu Pietru Bartolu, koji je potom Sokolu odgovorio da “postoje nepobitni dokazi različitih udruga koje su prisutne na terenu”.

I prvi govornik uime kluba socijalista i demokrata u EP-u, Nijemac Dietmar Köster, prozvao je Hrvatsku:

– Kada pokušaju prijeći granicu, onda ih hrvatska policija nasilno vraća te maltretira. Hrvatska treba konačno prestati s kršenjem međunarodnog prava. EU treba prisiliti Hrvatsku da prestane s nasilnim ponašanjem. Hrvatska može postati dio Schengena tek onda kad prekine s tim “push backovima” koji su nezakoniti – rekao je Köster.

Karlo Ressler ULAZAK U SCHENGEN Komisija i Ressler branili Hrvatsku od optužbi da protjeruje migrante

Austrijska socijaldemokratkinja Bettina Vollath naglasila je da odgovornost za krizu u izbjegličkim kampovima poput kampa Vučjak kod Bihaća nije na vlastima Bosne i Hercegovine.

– To je rezultat promašene politike azila Europske unije i nasilnog vraćanja od strane Hrvatske – rekla je Vollath. Neki drugi europarlamentarci iz manje utjecajnih klubova bili su još oštriji, pa je netko spomenuo da “hrvatski policajci prebijaju migrante metalnim šipkama”. 

– Nažalost, ova rasprava nije pretjerano ozbiljna. Temeljite svoje navode na neprovjerenim izvješćima raznih udruga koje ne predstavljaju nikoga, nisu nadležna tijela i nemaju legitimitet. Humanitarni pristup da, zaštita ljudskih prava da, ali isto tako i stop nelegalnim migracijama! Štitimo europsku granicu i štitimo europsko pravo – rekao je Sokol.

Karlo Ressler (HDZ) ustvrdio je da Hrvatska podnosi jedan od najvećih migracijskih pritisaka u EU i da nije dobro da bude izložena i političkom pritisku koji se oslanja na “općenite, neutemeljene navode u nehumanom postupanju prema migrantima”.

Davor Božinović Davor Božinović: 'Hrvatska politika prema ilegalnim migrantima postala je europska politika'

–  Ti su navodi potpuno netočni. Ovakva vrsta političkog pritiska ima za cilj samo to da se promijeni politika hrvatske Vlade koja na učinkovit način štiti granice EU – rekao je Ressler. 

Europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos zaključio je raspravu pozivom vlastima u BiH da koordiniraju aktivnosti i “na najbolji mogući način iskoriste tehničku i financijsku pomoć koju im pruža EU”.

– Očekujemo da će BiH poduzeti hitne mjere kako bi se izbjeglo daljnje pogoršanje migrantske i humanitarne situacije – rekao je Avramopoulos i dodao kako i hrvatska granična policija mora obavljati svoje zadaće uz puno poštivanje temeljnih prava. 

Nakon rasprave o migrantskoj krizi na granici BiH i Hrvatske, koja je vođena pred gotovo praznom dvoranom, plenarna sjednica nastavljena je raspravom o migrantskoj krizi na grčkim otocima uz granicu s Turskom, do kojih je ove godine doplovilo 47 tisuća migranata i gdje je u ovom trenutku prisutno njih 36 tisuća. To je prvi put da su brojke migranata na grčkim otocima tako visoke nakon što je potpisana izjava između EU i Turske, koja je 2016. zaustavila masovnije prelaske. 

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
 • oo8787:

  Hrvatska treba imati strože granične kontrole.

 • Avatar nisam..robot
  nisam..robot:

  Sto radi Predrag Matic? Nije se javio? Broji novac, boluje malo od PTSPa na karobskim otocima ili razmislja kako moniziti branitelje i izjednacit ih sa agresorima?

 • Avatar Grubi
  Grubi:

  Onda trebaju napi lijepo kazati kako ćemo rado propustiti sve koje idu prema Njemačkoj i Italiji..... Bez push backova i slične gimnastike.... A oni neka ih lijepo prime jer ih je ionako Mutti Merkel zvala da dođu.