Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI VJETROVI Poglavarstvo županije podupire gradnju vjetroelektrana

Energija, tako čista i isplativa

06.11.2008.
u 16:51

RIJEKA - O prednostima, čistoći i važnosti uvođenja obnovljivih izvora energije u Primorsko-goranskoj regiji priča se već niz godina. I dok su nekad predlagače gradnje vjetrenjača smatrali čudacima, danas se u županiji ljute, jer su niz godina zaobiđeni u energetskim programima države.

Istina, Hrvatska elektroprivreda prije 10-ak godina izradila elaborat Mikrolokacije za vjetroelektarne PGŽ-a, no bio je neusklađen sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji, na otocima ili unutar 1000 m od obalne linije. Pilot-projekt ispitivanja vjetropotencijala “skrenut je” u Dalmaciju.

Zanimljiva je inicijativa Europske unije prema kojoj se omogućuje da strani investitor uloži u gradnju objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora (ako je bolja klima i jeftinija radna snaga), te da tako proizvedenu “zelenu” električnu energiju plasira natrag na tržište svoje matične zemlje. Tako se ne rješava energija u nas.

Za gradnju vjetroelektrana, istaknuto je danas na sjednici Poglavarstva županije, tvrtka je Prodomo d.o.o s talijanskim partnerima. Izabrane lokacije (temeljem prosječne brzine vjetra) su Bakar, Jelenje i Fužine, premda cijela hrvatska jadranska obala ima odlične karakteristike vjetra, koje mogu uspješno pogodovati razvoju vjetroelektrana.

Činjenica je da nacionalne analize dosad nisu “izbacile” detaljnu kartu s opisom i pokazateljima ovakvih pogodnosti i s prosječnim brzinama vjetra.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije