Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGLASAK

Embargo i ustašoidi

27.09.2006.
u 20:20

Mesićeva diplomatska oluja ostavila je trag spaljene zemlje kao tunguska kometa u sibirskoj tajgi. Gdje god je preletio Challenger prilikom Stipina munjevita pohoda na Balkan, nastale su afere...”  To je u Globusu prošlog ljeta napisao jedan kultni novinar, portretirajući Mesićeva savjetnika Budimira Lončara.

Taj “trag spaljene zemlje” kolega je pripisao upravo savjetima bivšeg prvog diplomata SFRJ Lončara, koji je u tekstu opisan kao utjelovljenje jugopolitičkog zla. Zla u rasponu od navodnih jezivih likvidacija za koje Lončara okrivljuju njegovi sumještani na Ugljanu, preko međunarodnih muljaža koje je pravio vrh bivše države u društvu afričkih tirana, do Lončarova okretanja leđa Hrvatskoj na početku rata. Ne reagiraju tada ni Ured predsjednika ni sam predsjednik. Nema ustašoida! Štoviše, Mesić se nedavno pojavljuje kao suradnik toga lista pišući o svom putu na Kubu!

Ali neobična pretpovijest koja prethodi osjetljivosti Mesića i njegova Ureda na “Večernjakov” tekst  puno je starija. Istina, ne seže do NDH kao protumesićevskog nadahnuća, nego do Mesićeve knjige “Kako smo srušili Jugoslaviju”. Prema toj knjizi, Lončar je “uradio mnogo toga” što je štetilo Hrvatskoj, on “ne razumije situaciju”, na sjednici Opće skupštine UN-a ne zastupa “interese Republike Hrvatske”, ne “svjedoči o realnom stanju u Jugoslaviji”,  a to stanje “bolje od gospodina Lončara razumiju i tumače diplomati stranih zemalja”.

Zašto odjednom tolika drama, kad “Večernjak”, ne otkrivajući o Lončaru ništa novo, nego tek naglašava kako je u UN-u tražio embargo za isporuke oružja, koji je jučer u Saboru, zasluživši pljesak, i premijer Sanader ocijenio kao “jednu od najtežih pogrešaka međunarodne zajednice”? Jer je “cilj predsjednik Mesić”, a savjetnik Lončar “samo je sredstvo”!

Tko je bio cilj, a tko sredstvo kad je Mesić onako lijepo pisao o Lončaru? Tko pak kad su i Mesić i njegov ured prešutjeli mnogo žešći “pamflet” o Budi u drugim novinama? Očito – sad je cilj “Večernji list”. Po logici: kad Mesić ili tko drugi kaže: pada kiša, onda pada kiša, kad to kaže “Večernjak”, tko zna što je u oblacima, bit će da su ih zametnuli ustašoidi. Sve bi bilo jasnije da je, u skladu sa svojim stalno ponavljanim načelom o individualnoj krivnji, Mesić s nekom argumentacijom otkrio tko su ti ustašoidi, po čemu to jesu i što su učinili.

Da otkrije po nekim konkretnim spoznajama kakve je, pišući svoju knjigu, imao o – Lončaru i njegovoj individualnoj krivnji! Tko zna, možda bismo u evoluciji kakvu je na putu do Mesićeva savjetnika prošao Lončar stupili na stazu podobnosti i zaslužili embargo na javno oružje upereno protiv naše nedodirljivosti!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije