Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jelenovac

Elitno zemljište Crkva prodala pročelniku Jelaviću za 19 €/m²

'08.03.2012., Zagreb - Stanari ulice Jelenovecki potok bune se protiv izgradnje nove trafostanice. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
1/7
22.03.2012.
u 11:00

Na 1304 četvorna metra zemljišta Jelavićevih niknut će dvije zgrade sa sedam stanova na dvije etaže. Za koliko će se prodavati taj kvadrat?!

Anđa Jelavić, supruga Davora Jelavića, zagrebačkog pročelnika za graditeljstvo, vlasnica je atraktivnog zemljišta u ulici Jelenovački potok, mirne ulice na obroncima park-šume Jelenovac. Dvije parcele ukupne površine 1304 četvornih metara Jelavići su 2003. godine kupili od Zagrebačke nadbiskupije za nevjerojatno malo novca – 25.000 eura.

Bune se susjedi

Tako je Nadbiskupija, u čije ime je ugovor potpisao generalni vikar Vlado Stanković, po cijeni od 19 eura po kvadratu prodala Jelavićima parcele, u čijoj se blizini slična zemljišta prodaju i po cijeni od 500 eura po kvadratu.

– Istina, kupio sam to zemljište izrazito povoljno, ali tu nema ništa sporno. Podrijetlo moje imovine dobro je poznato – kaže Davor Jelavić.

Pažnju na jedno od rijetkih preostalih nesagrađenih zemljišta u tom elitnom dijelu Zagreba privukla je namjera da se ondje sagrade dva objekta stambene namjene, površine 600 četvornih metara sa sedam stanova, investitora tvrtke Ladonja d.o.o. iz Pule.

– Ne gradimo mi nego ta tvrtka koja nas je kontaktirala putem interneta. Supruga i sinovi dali su joj punomoć na zemljište, pod uvjetom da gradnja počne tek kada se ispune svi uvjeti gradnje – objašnjava Jelavić. Marijan Bračulj iz tvrtke Ladonja također kaže kako namjerava graditi prema zakonu. – Upravo smo u procesu dobivanja lokacijske dozvole. U interesu nam je napraviti sve prema propisima – kaže Bračulj.

No, gradnji se protive i stanari ulice Jelenovački potok te gornje Vinogradske ulice. Dok stanari Vinogradske 76, koji se nalaze točno iznad Jelavićeva zemljišta strahuju kako će njihova stogodišnja zgrada, koja već pokazuje znakove oštećenja, tom gradnjom otklizati u donju ulicu, stanari Jelenovačkog potoka doznali su kako se planira gradnja trafostanice preko puta njihovih domova. U projektnoj dokumentaciji stoji da se dobivanje priključka za planiranu novogradnju uvjetuje gradnjom trafostanice, koja bi trebala biti smještena u šumi Jelenovac. Za nju su doznali kada su ih iz Ureda za graditeljstvo pozvali da daju suglasnost za gradnju na Jelavićevu zemljištu. No, Ured za graditeljstvo nije pozvao i stanare Vinogradske 76, koji su donedavno koristili zemljišta te se već neko vrijeme bune zbog gradnje.

Trampa za Babonićevu

– Čestice koje je kupio Jelavić bile su nekad u vlasništvu grada Zagreba te su bile dio jedinstvene cjeline u koju se ubraja i naša zgrada. Nitko nas nikada nije obavijestio da je cjelina podijeljena i da se vrt koji smo obrađivali pedeset godina prodao – kažu stanari Vinogradske 76.

No, zanimljivo je da je 2009. godine, prema pisanju Novog lista, Jelavić u ekskluzivnom kompleksu vila u Babonićevoj ulici kupio stan od 120 kvadrata po 1700 eura po metru četvornom, što je iznimno povoljno kada se zna da je riječ o naselju tzv. inteligentnih kuća u strogom središtu Zagreba. Hi-tech naselje izgrađeno je na bivšem zemljištu Zagrebačke nadbiskupije, koje je prvotno bilo namijenjeno za gradnju Nadbiskupskog sjemeništa.

Tim povodom, 2004. Grad je Nadbiskupiji poklonio 863 četvornih metara, tada procijenjenih na 2,4 milijuna kuna, potrebnih za objedinjavanje zemljišta. Umjesto sjemeništa, sagrađeno je 6 luksuznih i 25 urbanih vila, a 2006. Grad otkupljuje 5700 kvadrata za 16 milijuna kuna kako bi sagradili produžetak ulice i jednog odvojka za potrebe novogradnje.

Očitovanje smo tražili i od Zagrebačke nadbiskupije, no odgovori zasad nisu stigli.

Komentara 41

LA
lacković
11:17 22.03.2012.

mons. stanković, izgleda da ste po godinama blizu suda svevišnjeg, a koliko ste samo škuda mimo ugovora dobili pod halju? prije će deva kroz ušicu igle nego bogataš u kraljevstvo nebesko.

VI
vindaa
11:20 22.03.2012.

ruka ruku mije obraz obadvije

FR
franc
16:06 22.03.2012.

M**ja na hrvatski način !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije