Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20 ČLANOVA

Elitna jedinica bori se za Ukrajinu: 'Duhovi Bahmuta' otkrili koliko su neprijatelja eliminirali

FILE PHOTO: Aerial view of ruined Bakhmut
Foto: 93RD KHOLODNYI YAR BRIGADE/REUTE
1/3
31.07.2023.
u 17:20

Zapovjednik tima odabrao je, kako pojašnjava, svakog člana na temelju njihove "humanosti i patriotizma", a ne vojnog iskustva i vještina

Ukrajinske snage pokušavaju ponovno zauzeti grad Bahmut na istoku zemlje. Tim elitnih snajperista, koji se naziva "Duhovi Bahmuta", u blizini grada provodi noćne napade. Zapovjednik tima Ghost (Duh) odveo je BBC u njihovu bazu te pojasnio da je skupina dobila ime kada je počela "unositi teror u Bahmut".

"Duhovi Bahmuta" su tim od dvadeset vojnika koji djeluje na rubovima Bahmuta posljednjih šest mjeseci. Tim elektronički bilježi svaki hitac kroz nišan svojih pušaka. Do sada su, kako navodi zapovjednik, eliminirali 524 neprijatelja

VEZANI ČLANCI:

Kuzia, jedan od strijelaca, prije rata radio je u tvornici. Ističe kako nikada nije bio ljubitelj oružja, no da ga je osjetio potrebu uzeti u ruke kada je Rusija pokrenula invaziju. "Svaka misija je opasna. Naravno da se bojim, samo budala ne bi", poručio je. Zapovjednik tima odabrao je, kako pojašnjava, svakog člana na temelju njihove "humanosti i patriotizma", a ne vojnog iskustva i vještina.

Dio rute kojim "Duhovi Bahmuta" prolaze do svojih pozicija na bojišnici još uvijek je na meti ruskog topništva. Novinar i snimatelj BBC-a su s članovima tima jednu večer prošli tim putem. U misiju su otišli Kuzia i Taras, a Kusch ih vozio što je moguće bliže prvoj liniji. Dvočlani tim nakon vožnje mora hodati još oko 1,5 kilometra. 

Tijekom vožnje, odjekivali su zvukovi eksplozija, a oko njih nalazili su se uništena ukrajinska oklopna vozila i minska polja. Nakon dvadeset minuta, Kuzia i Taras napustili su vozilo i krenuli dalje pješice. 

VEZANI ČLANCI:

Ekipa BBC-a vratila se s Kuschem u bazu, a putem im je dio šrapnela raskomadao jednu od stražnjih guma. Sedam sati kasnije, Kusch se vraća po dvojcu članova tima. "Jedan hitac, jedna meta", poručio je Kuzia. 

Tijekom proteklih šest mjeseci nekoliko članova tima je ozlijeđeno, ali nitko nije ubijen. "Svako putovanje može biti naše posljednje, ali činimo plemenito djelo", poručuje zapovjednik. 

VIDEO Ruski parlament izglasao je stroža pravila za služenje vojnog roka

Ključne riječi

Komentara 77

XX
XXXL
18:34 31.07.2023.

Gle, ovdje sve samo proruski trolovi. Kvaliteta ruske vojske je na nivou Zambije, u svakom pogledu svjetlosne godine ispod nivoa Ukrajinaca, i to ne samo vojnički, nego i ljudski.

FU
Fusnota
17:58 31.07.2023.

Samo početak je u pitanju. Vratiti teror odakle je došao

Avatar pendreck
pendreck
18:35 31.07.2023.

Opet Wagnerova elektro bojna trilova piše sve u 16....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije