Naslovnica Vijesti Svijet

U Njemačkoj uskoro 'treći spol', uz 'muško' i 'žensko' bit će i 'ostalo'

Ustavni sud je objasnio da zakon štiti identitet osoba koje svoj spol ne mogu definirati ni kao muški ni kao ženski s obzirom na to da kod njih i analiza kromosoma upućuje na to da nisu ni žene ni muškarci
15. kolovoza 2018. u 16:28 44 komentara 1672 prikaza
Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL

Njemačka vlada u srijedu je usvojila dokument kojim se ozakonjuje uvođenje oznake "treći spol" u rodnom listu osobe, postavši na taj način prva u Europi u priznavanju interseksualnih osoba.

Ivan Petrović i Mario Horvat ISTOSPOLNE ZAJEDNICE 'Mi smo gay i željeli bismo udomiti djecu'

Uz postojeće oznake za spol - "muški" i "ženski", u rodnom listu će se odsad moći navesti i "ostalo", stoji u tekstu zakona koji još mora odobriti zastupnički dom parlamenta. 

"Nikoga ne treba diskriminirati zbog njegova spolnog identiteta", rekla je ministrica  pravosuđa, socijaldemokratkinja Katarina Barley, dodavši da se ovakva modernizacija građanskog društva odavno trebala ostvariti. 

Ustavni sud je objasnio da zakon štiti identitet osoba koje svoj spol ne mogu definirati ni kao muški ni kao ženski s obzirom na to da kod njih i analiza kromosoma upućuje na to da nisu ni žene ni muškarci

Nazorova Odbijen zahtjev Istospolni par tuži Ministarstvo jer mu ne daju da udomi djecu

Velika koalicija konzervativaca Angele Merkel i socijaldemokrata primjenjuje na ovaj način odluku Ustavnog suda iz 2017. 

Najviše njemačko pravosudno tijelo zastupnicima je dalo rok do kraja 2018. da izglasaju legalizaciju pojma "treći spol". 

Dosad, preciznije od svibnja 2013. u Njemačkoj je roditeljima bilo moguće ostaviti praznim polje u kojemu se navodi spol. 

Povorka ponosa u Zagrebu Promjena spola Ministarstvo dalo uputu: Transrodnima izdajte diplome s novim imenom

Ovo će biti prvi put da zakon priznaje da postoje ljudska bića koja nisu ni muško ni žensko ili su oboje te da postoje ljudi koji se ne uklapaju u tradicionalne pravne kategorije. Promjena je uvedena kako bi se smanjio pritisak da roditelji moraju brzo donijeti odluku o kontroverznim operacijama prilagodbe spola kod novorođenčadi.

Njemački zakon slijedi izvješće Etičkog vijeća, neovisnog tijela stručnjaka iz 2012., koje je tada zaključilo da osobe s razlikama u spolnom razvoju pate zbog društvenog neznanja i manjka poštovanja u medicinskoj profesiji

LGBT "Savezništva za solidarnost" Veleposlanstva 14 zemalja pozivaju na poštivanje prava LBGTI osoba

U izvješću je citirana izjava osobe rođene 1965. bez jasno definiranih genitalija, koja je odmah kastrirana bez znanja roditelja: "Nisam ni muškarac ni žena. Ja sam doktorska zakrpa".

I ostale europske države slijede njemački primjer. Na ozakonjenju "trećeg spola" rade Nizozemska i Austrija

Po podacima Ujedinjenih naroda između 0,05 posto i 1, 7 posto svjetske populacije je interseksualno.

Povorka ponosa u Zagrebu: Svi smo mi više od spola

Angela Merkel
1 / 63
Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
 • KaraMarko:

  Sto ce polupana drzava sa 15 miliona muslimana i 5,50 netto min satom rada...nego uvesti treci spol. Tragedija.

 • Avatar Feral
  Feral:

  Može li mi tko reći što je to ostalo ?

 • robil:

  U slučaju rata "ono" nije za mobilizaciju?