Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godišnje klimatsko izvješće

El Niño i topljenje leda krivi što su 2015. temperature tla i mora bile najviše dosad

El Nino
Foto: Youtube Screenshot
03.08.2016.
u 23:50

El Niño od kraja prosinca donosi neuobičajeno tople vode u Tihi ocean i može izazvati katastrofalne vremenske uvjete

Prošla godina bila je najtoplija otkako se mjeri temperatura na kopnu i moru, dijelom zahvaljujući djelovanju El Niña, globalnog atmosfersko-oceanskog fenomena, koji je prevladavao cijele godine, ali i topljenju leda koje je izazvalo najviše temperature mora do sada, objavljeno je jučer u studiji temeljenoj na radu 450 znanstvenika diljem svijeta. Izvješće o stanju klime, koje je objavilo Američko meteorološko društvo, slijedilo je izvješće dviju agencija američke vlade koje su također utvrdile da su temperature 2015. bile najviše dosad.

Rekordne vrućine zabilježene 2015. posljedica su djelovanja dugogodišnjeg globalnog zagrijavanja i jednog od najjačih godišnjih djelovanja fenomena El Niño za posljednjih najmanje pola stoljeća, navodi se u izvješću.

El Niño donosi od kraja prosinca neuobičajeno tople vode u Tihi ocean i može izazvati katastrofalne vremenske uvjete.

Prošle je godine temperatura na Zemljinoj površini bila za stupanj viša nego prethodne, također rekordne. El Niño će još jače utjecati na temperature tla 2016., postavljajući time temelje za novu rekordnu godinu po visini temperature, ističe se u izvješću i navodi da su globalne temperature tla i mora najviše otkako su sredinom 19. stoljeća počela mjerenja.     

>> Iza nas je najtopliji lipanj otkad je mjerenja, stižu novi toplinski rekordi

Komentara 2

DU
Deleted user
06:20 04.08.2016.

Što je sa La Ninjom? Bile su priče da se sve vraća natrag, mislim na vrijeme? Neki naučnici kažu da djelovanje El Ninja odlazi u zaborav!?

Avatar nekakav
nekakav
07:09 04.08.2016.

sve su to uobičajeni periodički ciklusi, koji traju stoljeća i tisućljeća. i sad se čuditi i htjeti zaustaviti, e da bi tamo neki dio zemaljske kugle imao što stabilniju klimu je smiješno. i bez čovjeka je bilo života na sjevernomom polu, pa nema smisla sad umišljati da ćemo mi prestankom korištenja fosilnih goriva (koja su btw nastala iz biljnog i životinjskog svijeta nekad davno...) tu nešto učiniti. da sad stanemo sa naftom i plinom, ugljenom, prve učinke bi mogli osjetiti tek za stoljeće, dva. i pitanje kakve. o el ninu se zna tek nekih 100 godina. da, ajmo i el nina zaustaviti, kao što smo zaustavili rijeke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije