Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Zagreb

Ekskluzivno: Ovako će izgledati Dinamov novi dom

dinamo
Foto: vl
1/10
31.03.2010.
u 23:15

Sve je to divno i krasno, samo što dosad nitko nije vidio kako izgleda taj projekt koji bi trebao niknuti u Novom Zagrebu i koji bi, prema prijašnjoj ideji u gradu, a i prema planu Dinama, bio i za plave privremeno rješenje.

Lopata već danas može početi kopati na zagrebačkoj Kajzerici za odličan i gotov projekt stadiona. Stadion koji ima sve dozvole i koji bi bio gotov za godinu dana stajao bi 45 milijuna eura. A to je Gradu Zagrebu kao “karijes”, to je lako izliječiti – vrišti u posljednje vrijeme izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić.

Sve je to divno i krasno, samo što dosad nitko nije vidio kako izgleda taj projekt koji bi trebao niknuti u Novom Zagrebu i koji bi, prema prijašnjoj ideji u gradu, a i prema planu Dinama, bio i za plave rješenje dok se jednog lijepog dana ne obnovi (ili iznova sagradi) stadion u Maksimiru.

Kako bilo, Večernji je list dobio na uvid projekt Kajzerice, sportskog kompleksa.

– U svakom slučaju, stadion u Maksimiru treba detaljno obnoviti, a dotad bi Kajzerica služila našim klubovima. I ostala bi gradu – kaže arhitekt Đivo Dražić, koji je i izradio projekt Kajzerice.

Kaže da mu kao uzor nije poslužio nikakav stadion u svijetu.

Projekt bez uzora u svijetu

– Nisam ni putovao po svijetu i obilazio stadione. Naravno, proučavao sam različita idejna rješenja, a pri radu, za koji nam je trebalo nekoliko mjeseci, izbjegavali smo ekstravagantna rješenja, težili smo jednostavnosti – objasnio je Dražić, sretan što se o tom njegovu projektu ponovno počelo govoriti.

– Naravno da bih se veselio da se sagradi, da dođem na taj stadion na utakmicu. Stadion je multifunkcionalan, bio bi za sve događaje, ali prije svega on je nogometna škola.

Mamiću isplanirana soba


Dinamo, Lokomotiva, pa ni naš Nogometni savez nemaju svoj pripremni kamp, bi li mogao služiti u tu svrhu?

– Svakako, ima sobe i apartmane na drugom katu istočne tribine, ali kažem, najprimjereniji je nogometnoj školi, takvom tipu kampa kakav ima i Ajax – zaključio je Dražić. Možda je baš zato i Zdravko Mamić (osim što je Maksmir doista opasan za život) zagrizao za Kajzericu. Odavno želi kamp za Dinamo, gdje će držati prvu momčad cijeli dan. A jedan detalj možda upućuje i na to da bi se Dinamo mogao na Kajzerici i dulje zadržati. Jer naši nogometni prvoligaši i nemaju u svojim upravljačkim strukturama funkciju izvršnog dopredsjednika. A ima je Dinamo. I baš je, uz ured predsjednika, predviđen i ured za izvršnog dopredsjednika (iste veličine, 30 četvorna metra).

Uostalom, napravi li se jednoga dana i velebni stadion u Maksimiru, Dinamo bi možda ostao u uredima na Kajzerici. Koji bi bili jeftiniji. Pa bi plavi samo igrali utakmice s europskim predznakom na stadionu za 50.000 gledatelja. No, ako bi se jednom i kompletno vratili u Maksimir, Kajzerica bi ostala Novom Zagrebu, na njoj bi mogli igrati Lokomotiva, pa i Zagreb, možda Hrvatski dragovoljac, ovisno tko će biti u prvoj nam nogometnoj ligi.

No, za sve to treba pričekati odluke Grada Zagreba, 45 milijuna eura ili gotovo 330 milijuna kuna nije baš “sitniš”. Iako Mamić drži da je to karijes koji će grad brzo izliječiti. Vidjet ćemo ima li u Zagrebu zubara za taj zahvat.

I sportska dvorana uz stadion za 300 gledatelja

Prva momčad: Dvije svlačionice po 155 četvornih metara, svlačionice za trenere, suce, doping-soba, ambulanta, dvorana za zagrijavanje, dvorana za odmor, skladište HNS-a, fitness, dvije saune, bazen...

Uprava kluba: Trofejna dvorana i dvorana za sastanke, uredi predsjednika, izvršnog dopredsjednika, šestorice direktora, glasnogovornika, marketinga, računovodstva....

Nogometna škola: Osam svlačionica za igrače, pet za trenere, uredi škole, 18 spavaonica, dva apartmana, prostorija za odmor i zabavu, kuhinja, četiri čajne kuhinje, kupaonice

Uprava stadiona i tehnički prostori:
Ured direktora, tajnice, spremišta, garderobe, blagovaonica, kuhinja, garaža za strojeve, praonica rublja...

Stadion: 15.200 natkrivenih sjedećih mjesta za gledatelje, VIP business club (200 četvornih metara), osam VIP loža, Mix zona, press klub, TV komentatori (10 mjesta), radio box, svi tehnički prostori, prostora za videonadzor, upravljanje semaforom, policiju....

Dvorana: Natkrivena dvorana spojena s travnjakom, s tribinom za 300 gledatelja i galerijom

Komentara 83

BL
blackflag
02:57 01.04.2010.

moramo se odlučiti je li nam važnije ulagati u školstvo ili u stadione.

BR
brle
04:14 01.04.2010.

....u stvari da....to je 1.travanjska sala!

CC
ccclub
01:19 01.04.2010.

sva sreca pa nije 1 april :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije